Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizersko-ještědský horský spolek bude o víkendu opět uklízet v rezervaci Meandry Smědé

19. 04. 2024 | 10:19

Již popatnácté bude v sobotu 20. dubna 2024 Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) uklízet odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku v blízkosti obce Višňová.

úklid smědá3 P1045343
Archivní foto

JJHS PR Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a od té doby (pouze kromě let 2014, 2017, 2019-2021) čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější – vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snazší odhalit.

Předpokládáme účast přibližně 50ti dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS a Turistického oddílu Kletr. Ti budou sbírat odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé – od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u osady Boleslav (cca 5 km). Použity budou také gumové nafukovací čluny.

Akce se bude konat i v případě nepříznivého počasí.

V Přírodní rezervaci Meandry Smědé je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci. Pravidelní účastníci této brigády mají možnost sledovat přirozený vývoj koryta vodního toku Smědé, které je každý rok trochu jiné, neustále se vyvíjí, mění svojí trasu a vytváří tůně a slepá ramena.

JJHS/Pavel Schneider