Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koupaliště v Chrastavě zahájí ve čtvrtek druhou sezonu, vstupné je dvojnásobné

30. 05. 2023 | 9:38

Koupaliště v Chrastavě na Liberecku zahájí druhou sezonu ve čtvrtek 1. června dětským dnem. Pro letošní letní sezonu, která potrvá do 10. září, zvýšila radnice jednorázové vstupné na dvojnásobek. Dospělý zaplatí místo 50 korun stokorunu. Ještě výrazněji zdražilo vstupné pro děti a seniory, kteří zaplatí místo 20 korun letos 50. Podle starosty Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj) jsou výhodné vstupenky na celou sezonu, které koupaliště nabízí od prosince.

koupani turnov2
Archivní foto, Artur Irma

"Permanentka pro dospělé přijde na 500 korun na celou sezonu, pro děti a seniory 200 korun, takže se velmi vyplatí nákup permanentek, k čemuž bychom to chtěli vést. Od 1. června už bude koupaliště otevřené denně s tím, že od 12. června bude i ranní plavání od 06:00. Ranní plavání bude jenom pro držitele permanentek," doplnil chrastavský starosta. Sezonní vstupenky podle něj před Vánoci koupilo kolem 25 lidí jako vánoční dárky, teď čeká větší zájem se zahájením sezony. Loni si v létě permanentku koupilo 163 lidí, dalších bezmála 8000 návštěvníků zaplatilo v létě jednorázové vstupné.

V Chrastavě měli léta přírodní koupaliště, potýkalo se s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který nádrž napájel. Voda v přírodním koupališti proto byla často už od začátku sezony z pohledu hygienických předpisů ke koupání nevhodná. Loni ale dokončili za 27 milionů korun nové koupaliště, které napájí voda z vrtu a má úpravnu, kvalita vody byla po celou letní sezonu výborná. "Bylo to finančně náročné, na druhou stranu, jak všechno zdražilo, tak možná to byl poslední možný termín, kdy jsme si něco takového mohli dovolit," dodal Canov.

Rekonstrukci koupaliště plánovalo město několik let, kvůli jiným, důležitějším projektům na ni ale nezbyly peníze. Původní přírodní koupaliště se při rekonstrukci zmenšilo na polovinu, ve druhé části vzniklo koupaliště s brouzdalištěm s nerezovými vanami a vodními prvky, zbylou část zasypali, vznikla tak další zelená plocha pro návštěvníky. Kvůli rychlejšímu ozelenění ji před sezonou pokryli travními koberci. Koupaliště je obehnané plotem a vstoupit do něj lze jen přes čisticí zónu s vodou.

čtk