Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lázně Libverda chystají po tříleté odmlce na tuto sobotu akci k zahájení sezony

25. 05. 2023 | 11:25

Příhraniční Lázně Libverda na Liberecku po tříleté odmlce chystají na tuto sobotu akci k zahájení sezony. Návštěvníkům při ní ukážou i prostory, jejichž rekonstrukce skončila loni. Jsou v nich bazén, uhličité koupele a vodoléčba. Investice přesáhla 50 milionů korun, uvedla dnes pro ČTK obchodní a marketingová ředitelka Spa Resortu Libverda Eva Olšová.

Libverda
Archivní foto

"Prostory jsou moderní se zachováním ducha lázní," uvedla Olšová. Rekonstrukce trvala bezmála dva roky. Původním plánem bylo renovovat jen bazén a prodloužit ho z osmi na 12 metrů. Po zahájení prací se ale ukázalo, že je potřeba opravit celou historickou budovu. "Z původní zbyly jen obvodové zdi," dodala Olšová.

Lázně Libverda v podhůří Jizerských hor se specializují na léčbu pohybového ústrojí, kardiovaskulárních, onkologických a neurologických onemocnění. Jejich historie sahá k roku 1860, kdy je založil šlechtický rod Clam-Gallasů. Mají kapacitu 467 lůžek na 238 pokojích. "Loni jsme měli přes 10.000 hostů. Jde o rekordní obsazenost pokojů i tržby," uvedla obchodní a marketingová ředitelka. Podíl pacientů přes pojišťovnu a samoplátců je podle ní dlouhodobě půl na půl. "U samoplátců se mění nákupní chování, rezervují více na poslední chvíli. Proto chceme nově nabízet pojištění storna, aby se nebáli případné finanční újmy," řekla Olšová. Samoplátci podle ní jezdí jak na víkendové wellness pobyty, tak i delší léčebné se vstupní lékařskou konzultací.

Lázně Libverda v sezoně zaměstnávají až 200 lidi, ne všechny volné pozice se ale daří obsadit. "Hledáme hlavně lékaře, fyzioterapeuty a nyní servírky a číšníky," dodala marketingová a obchodní ředitelka lázní.

K oficiálnímu zahájení sezony s programem se Lázně Libverda vrací po několikaleté přestávce, v předchozích třech letech se tato akce nekonala kvůli covidovým opatřením. Program začne v 10:00 požehnáním prameni místních léčivých minerálních vod farářem Pavlem Andršem. Komentované prohlídky lázní budou v 11:00 a ve 13:30. Součástí akce budou i taneční a hudební vystoupení různých stylů.

čtk