Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lesy ČR vybudovaly u Nového Města pod Smrkem nový rybník Perlík, má zadržet vodu v krajině

17. 04. 2024 | 19:12

Novou retenční nádrž dokončily nedaleko Nového Města pod Smrkem na Liberecku Lesy ČR. Rybník Perlík na úpatí nejvyšší hory Jizerských hor - Smrku - za bezmála osm milionů korun, je jedním z projektů zaměřených na zadržení vody v krajině. Projekt spolufinancovalo ministerstvo zemědělství, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Perlík vznikl v údolí Ztraceného potoka asi 300 metrů jihozápadně od vyhledávaného střediska Singltrek pod Smrkem. Práce na nádrži o rozloze 4320 metrů čtverečních začaly v roce 2020. Rybník má hlavní a boční hráz dlouhou 164 metrů. Kvůli kamenitému a propustnému podloží těsní podle Jouklové celou nádrž i s hrází bentonitové matrace a tato technologie odlišuje Perlík od jiných obdobných lesních nádrží.

"Vytěžený kámen se pečlivě třídil, takže ho bylo možné znovu použít na opevnění hrází, koryta Ztraceného potoka a bezpečnostního přelivu. To stavbě výrazně prospělo a v krajině tak působí přirozeně," doplnil k projektu vedoucí správy toků Lesů ČR pro oblast povodí Labe Zbyněk Morkus. Hned po napuštění se podle něj stala nádrž cílem turistů, v místě proto přibude ještě dřevěné posezení s trámem na zavěšení kol a přivázání koní.

Nová nádrž pod Smrkem je jednou z vodohospodářských staveb, které Lesy ČR vybudovaly v projektu "Vracíme vodu do lesů". V minulosti tak už ve Frýdlantském výběžku vznikly například nové tůně v lesních komplexech Kukačka a Kamenný vrch u Jindřichovic pod Smrkem, revitalizaci má za seboui potok. Nová retenční nádrž Na Pískách vznikla například i na Arnoltickém potoce, nová tůň je u Frýdlantu, pracuje se na revitalizaci Ludvíkovského potoka.

Lesy ČR jsou správcem přibližně třetiny drobných vodních toků v Česku, jde o více než 38.000 kilometrů říček, bystřin a potoků. Jen loni realizoval státní podnik v rámci projektu Vracíme vodu do lesů 185 staveb včetně drobných opatření typu tůní a meliorací za zhruba 300 milionů korun a další stovku akcí projekčně připravil. Letos je v plánu dalších 180 staveb za zhruba 350 milionů korun.

čtk