Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce upravit prostor jezírka u zoo, řeší se pozemek

30. 04. 2019 | 17:48

Liberec chce do několika let opravit hráz jezírka u zoo v Lidových sadech a upravit její okolí, včetně aleje v promenádní Masarykově ulici. Městu ale zatím nepatří pozemek, na kterém je hráz. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) ho buď odkoupí zpět nebo vymění za jiný. Opozici se zvažovaná směna za pozemek u konečné tramvaje v Lidových sadech nelíbí, považuje ji za nevýhodnou pro město.

Náklady na opravu hráze a úpravy prostoru kolem ní primátor odhaduje na jednotky milionů korun. "Chceme tam revitalizovat schody a sestup k jezírku a také Masarykovu alej," řekl ČTK Zámečník. Letos by podle něj měla vzniknout ideová studie, příští rok projektová dokumentace a v roce 2021 by se měl začít prostor upravovat.

Jezírko je u východu ze zoologické zahrady v její dolní části. Jde o oblíbené místo pro vycházky. Město ale pro zvelebení tohoto místa potřebuje nejprve získat pozemek nad hrází. V roce 2008 ho město se slevou prodalo společnosti Kalendář Liberecka s tím, že tam firma do roku 2010 vybuduje informační centrum, což se nestalo. V podmínkách smlouvy bylo, že pozemek v takovém případě může město odkoupit zpět za 158.000 Kč, tedy za cenu, za jakou ho prodalo. Zpětný výkup schválilo liberecké zastupitelstvo před čtyřmi lety, Kalendář Liberecka ale žádá o směnu. Chtěl by pozemek ve tvaru trojúhelníku naproti novému vstupu do zoo a budovy Lidových sadů. To se opozici nelíbí.

"Domnívám se, že zastavět takovéto unikátní nástupní místo do Jizerských hor je nesmysl. Naopak, město by ho mělo upravit a trochu lépe udržovat, je to přece i jeho vizitka," uvedl pro ČTK zastupitel za opoziční Změnu pro Liberec Ondřej Petrovský. Zatím jde o plochu zeleně, v návrhu nového územního plánu se počítá s tím, že to bude zastavitelné území.

Podle Zámečníka je třeba prověřit, zda má radnice pro pozemek nějaké využití. "Když ne, myslím si, že pak je pro město výhodnější směna. Nemusí vydat vlastní peníze," dodal.

Načítám...
Napiš komentář