Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Nové Vsi u Chrastavy budou v nových volbách vybírat ze dvou kandidátek

06. 10. 2021 | 18:33

AKTUALIZOVÁNO: V nových volbách v Nové Vsi na Liberecku budou lidé vybírat ze dvou kandidátek stejně jako v řádných volbách před třemi lety. Na Městském úřadu v Chrastavě, pod který obec spadá, podala dnes své kandidátky dvě uskupení, řekla na dotaz ČTK Ivana Loučková z kanceláře starosty. Ze stejného počtu kandidátních listin budou mít na výběr také v Lužici na Mostecku. Opakované obecní volby o víkendu čekají i na obyvatele Rovné na Pelhřimovsku, kde si budou vybírat ze tří kandidátek.

volby1
Archivní foto, Artur Irma

Nová Ves u Chrastavy je obcí s 880 obyvateli, v řádných komunálních volbách v říjnu 2018 se tam o přízeň voličů ucházely dvě sedmičlenné kandidátky Sdružení pro obec a ANO 2011. Zvítězilo Sdružení, které získalo pět mandátů v sedmičlenném zastupitelstvu, dvě místa obsadilo ANO.

Když v červenci rezignovali dva zastupitelé - Vratislav Nečina (Sdružení pro obec) a Lukáš Pokorný (ANO) a také náhradnice Jana Vejvodová (ANO), zůstalo zastupitelstvo jen čtyřčlenné, protože ho neměl kdo doplnit. Obec vede zastupitelstvo dál, ale s omezenými pravomocemi, protože počet jeho členů klesl pod pět, což je minimum vyžadované zákonem. V obci se tak musí konat nové volby. "Situace mě mrzí, nedokázala jsem zastupitele přesvědčit, že práce pro obec by měla být týmová," uvedla na jednání zastupitelstva starostka Renata Hajnová (Sdružení pro obec).

V Nové Vsi u Chrastavy tak půjdou lidé do konce roku k volbám dvakrát. Teď v říjnu budou volit do Poslanecké sněmovny a před Vánoci, 11. prosince, se uskuteční nové volby do obecního zastupitelstva. Stejně jako v Nové Vsi budou v prosinci nová vedení volit také obyvatelé v obcích Rovná na Pelhřimovsku, Komňa na Uherskohradišťsku a Lužice na Mostecku.

Nové obecní zastupitele si budou o víkendu vybírat také lidé v Lužici v Českém středohoří. Mostecký magistrát pro tyto volby přijal dvě kandidátky. V obci se zhruba 550 obyvateli se budou komunální volby opakovat kvůli poklesu počtu zastupitelů pod zákonnou hranici.

Do opakovaných obecních voleb v obci Rovná na Pelhřimovsku podali nezávislí kandidáti tři samostatné kandidátní listiny. Na listině může být maximálně devět kandidátů. Předložené kandidátní listiny mají pět, tři a sedm jmen. ČTK to řekl Miroslav Kubánek z městského úřadu v Pelhřimově.

Volby se v obci musejí konat, protože tři ze sedmi členů zastupitelstva se svého mandátu vzdali, řekla ČTK zastupitelka obce Petra Kuželová. V roce 2018 kandidovalo v obci s asi 50 obyvateli jediné sdružení nezávislých kandidátů.

čtk