Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Literární festival věnující se Karolině Světlé uchopí spisovatelku 19. století formou mnoha žánrů – divadlem, čtením v krajině i tancem

24. 05. 2023 | 5:00

Sedmý ročník Festivalu Karoliny Světlé vymaže více než 150letý rozdíl mezi dneškem a dobou, kdy po stejných cestách chodila sama Karolina Světlá. Bude také jedinečnou příležitostí zhlédnout ukázky z divadelního představení SYLVA Divadla F. X. Šaldy, které mělo letos v březnu již svou derniéru. Festival pořádá v sobotu 27. května 2023 ve Světlé pod Ještědem spolek Stopy v krajině.

Karolína FB Matyáš gál 342854317 5819432638165853 700438302003219128 n
Foto - zdroj: Facebook/Po stopách Karoliny Světlé, foto: Matyáš Gál

Organizátorkám se ve Světlé pod Ještědem každý rok daří zprostředkovat návštěvníkům cestu časem – propojení dneška s obdobím živého národního obrození. „Příroda a krajina stárnou jinak než my lidé a literární jazyk. Ačkoli Světlá již 124 let odpočívá na Olšanských hřbitovech, výhledy, louky i cesty zůstávají stejné a zrcadli dobu, kdy po nich chodily samotné postavy z jejích románů a povídek. Antoš, starý Mikusa nebo Frantina, ti všichni během festivalu opustí stránky knih a vstoupí mezi nás,“ říká Tereza Rafoth, jedna z autorek festivalu.

Program začíná ve 13:30 hod. v Hodkách u lavice Obrozenkyň, odkud se průvod se zpěvem a hudbou vydá ke kostelu ve Světlé. Následují variace na téma Karoliny Světlé a jejího Podještědí: příjezd Mužákových z Prahy na Světlou v divadelní skice „Už jedou!“, scény z divadelní adaptace Vesnického románu SYLVA v provedení Divadla F. X. Šaldy, premiéra tanečně-pěveckého vystoupení souboru Horačky o tom, jak se verbovalo „h Ještědě“, diskuze o velkých českých ženách a jejich popularizaci, česká mše Missa Brevis Františka Picky. „Každý rok umožňujeme návštěvníkům autentický vhled do díla Světlé formou čtení v krajině. Letos jsme zvolili román Frantina – o nebývalé ženě, která se v Podještědí stala rychtářkou, ačkoli to byla žena a navíc pohanka. Čtení sehrají dvě držitelky ceny Thalie, Markéta Tallerová a Veronika Korytářová, a za mnohaletou spolupráci s těmito herečkami jsme obzvlášť vděčné,“ říká Andrea Fischerová, spoluautorka festivalu. Na závěr budou mít návštěvníci možnost se v šenkovně Antoškova statku ztišit a doslova se/si zašít – formou originálního workshopu s jehlou, bavlnkami a výšivkovými podještědskými vzory.

Foto - zdroj: Facebook/Po stopách Karoliny Světlé, foto: Matyáš GálZa Karolinu Světlou bude dětem otvírat pomyslné brány do živého příběhu literatury její Lesní panna (v podání Babety Nebusové). Děti čeká hrdinská cesta za pokladem, kreativní dílny i tradiční pošta Karoliny Světlé.

Nejen pro děti, ale pro všechny návštěvníky festivalu pak bude připraven workshop Divoké výšivky a literárních omalovánek.

Na festivalovém jarmarku budou k zakoupení nejrůznější výrobky ruční výroby: šperky a módní doplňky, med, mýdlo, proutěné košíky, hračky, poprvé také nabídka knihkupectví a spcializovaného nakladatelstvíSvé kulinářské dovednosti nabídne hned několik podještědských vyhlášených podniků jako Mass.na, Beranův létající pivovar, Kavárna U Víta, Rybárna pod Ještědem, Zmrzlinářství Leda, Palačinky Proseč a další.

Díky podpoře Libereckého kraje, obce Světlá pod Ještědem, Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé i díky neziskovým cílům pořadatelek je vstupné na festival zdarma.

Foto - zdroj: Facebook/Po stopách Karoliny Světlé, foto: Matyáš GálDalší informace o festivalu naleznete v příloze a na https://www.facebook.com/events/1342089023034036.

Festival je pomyslným zahájením sezóny na naučné stezce „Po stopách Karoliny Světlé“, kterou v roce 2014 vybudoval spolek Stopy v krajině. Stezka zprostředkovává život a dílo „adoptované dcery Podještědí” na 12 informačních tabulích na okruhu dlouhém 7,5 km. Doplňuje ji 18 audionahrávek (k poslechu přímo v krajině či z internetové stránky www.karolinasvetla.cz), interaktivní stojánky o místní květeně, veřejná knihovnička u kostela, umělecky pojaté lavice a tematické kešky, které prověřují znalosti o životě a díle Světlé i krajině Podještědí.

TZ/Tereza Rafoth, Andrea Fischerová