Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město Frýdlant se má stát čtvrtým akcionářem Krajské nemocnice Liberec

17. 08. 2020 | 12:21

Vložení majetku v hodnotě zhruba 60 až 70 milionů korun, zaplacení projektové dokumentace na modernizaci nemocnice ve Frýdlantu i příspěvek na výstavbu dvoumiliardového centra urgentní medicíny v Liberci. To jsou podmínky, které by měly umožnit městu Frýdlant stát se čtvrtým akcionářem Krajské nemocnice Liberec (KNL), jež od loňského roku zajišťuje provoz frýdlantské nemocnice. ČTK o tom dnes informoval místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

nemfr5venek
archivní foto Artur Irma

Se vstupem Frýdlantu předběžně souhlasí všichni tři akcionáři KNL, minulý týden memorandum o společném postupu schválili radní Libereckého kraje a Turnova. Liberečtí radní by se tím měli zabývat tento týden. "O záchranu zdravotnictví u nás bojujeme už několik let," uvedl Stodůlka. Ztrátovou nemocnici odkoupila KNL za 8,6 milionu korun loni od společnosti EUC, jež kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. KNL jí tam po převzetí nemocnice vrátila loni na konci září. Navíc tam přesunula své oddělení následné péče z Jablonného v Podještědí, obnovila i chirurgickou ambulanci a začala provádět jednodušší chirurgické zákroky v rámci jednodenní operativy.

Pro další rozvoj nemocnice, jež zajišťuje základní péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku, je ale nutná modernizace areálu, kde se nachází. Investice do něj ale komplikuje, že KNL tam je jen v nájmu a Frýdlant na modernizaci odhadovanou na 85 milionů nemá. Schopný je zaplatit necelou třetinu. Město proto začalo jednat o vstupu do akciové společnost KNL. Stodůlka to považuje za nejlepší řešení pro zachování základní zdravotní péče na Frýdlantsku. Podle něj by do majetku KNL mělo město vložit většinu nemovitostí v areálu. "Vše vyjma první budovy, historické, o tu nemá KNL zájem. A kromě gynekologie, vily na pravé straně," upřesnil místostarosta. Odhadem jde podle něj o majetek za 60 až 70 milionů korun.

Město zároveň zaplatí projektovou dokumentaci na modernizaci areálu. Z jakých peněz se rekonstrukce uhradí, zatím není jasné. "O způsobu financování modernizace se zavázali další akcionáři a město Frýdlant dále jednat. Cílem je využití finančních prostředků z programu REACT-EU, v rámci kterého by na vylepšení úrovně ve zdravotnictví v ČR mělo být určeno až 40 miliard korun," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Odhaduje, že Frýdlant získá za svůj majetek jedno až dvě procenta akcií KNL. Podle Stodůlky se budou muset po vstupu do KNL podílet, stejně jako ostatní akcionáři, na chystané výstavbě centra urgentní medicíny (CUM) v Liberci. "Pro nás to vychází asi 4,5 milionu ročně," uvedl Stodůlka. Frýdlant by se měl stejně jako zbývající dva menšinoví akcionáři na výstavbě CUMu podílet do roku 2024, poté financování převezme kraj.

Většinovým akcionářem KNL je kraj, menšinovými dosud Liberec a Turnov, k nimž by měl přibýt právě Frýdlant. KNL má nemocnice v Liberci, Turnově a ve Frýdlantu.

čtk