Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Most na starém přechodu v Hrádku nad Nisou bude ode dneška z důvodu havarijního stavu uzavřen

03. 07. 2020 | 8:55

AKTUALIZOVÁNO: Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí uzavřít most přes Oldřichovský potok na starém česko-polském hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Most je v havarijním stavu a hrozí, že by se mohl zřítit. Proto bude uzavřený pro veškerý provoz a s ním stará silnice I/35, po které lidé jezdí do Žitavy v Německu. Řidiči musejí po nové silnici přes Oldřichov na Hranicích. ČTK o tom dnes informoval vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.a

Hrádek Liberecká
Ilustrační foto

"Ještě dnes bude místo osazeno dopravním značením se zákazem vjezdu," řekl Čáp. Jak dlouho uzavírka potrvá, zatím nedokázal odhadnout. Při údržbě mostu odpadl podle něj kamenný obklad ze železobetonové konstrukce a statik při zvýšeném průtoku v potoce vyloučil jakékoliv byť omezené zatížení, protože hrozí, že to konstrukce nevydrží. Na mostě už byl omezený vjezd pro nákladní vozy nad 12 tun, který ale řidiči nákladních vozů často nerespektovali. Povodí Labe navíc zamítlo provizorní podepření klenby mostu v korytě potoka. Zvýšilo by se tím riziko záplav.Objízdné trasyPro motoristy to není jediná komplikace v Libereckém kraji. V souvislosti s rekonstrukcí dvou mostů u Zahrádek na Českolipsku ŘSD uzavře od sobotního rána do pondělního večera zhruba padesátimetrový úsek silnice I/9. "Silnici tím zcela zneprůjezdní a motoristé, kteří budou směřovat například od České Lípy na Prahu, musí proto zvolit objízdnou trasu přes Pihel, Sloup v Čechách, Svojkov, Zákupy, Provodín a Jestřebí. Pokud pojedou od Prahy nebo od Doks na Českou Lípu, odbočí už v Jestřebí na Provodín a dále budou pokračovat na Zákupy, Svojkov, Sloup v Čechách, Pihel a Českou Lípu," uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Ve všedních dnech řídí na opravovaném úseku dopravu kyvadlově semafory, s úplnou uzavírkou se tam počítá také o víkendu 11. a 12. července. Stavební práce by tam měly skončit v listopadu.

LK/Filip Trdla