Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž byl vyznamenán za pomoc posádce z převráceného auta v Horní Řasnici, převzal ocenění Gentleman silnic

112
09. 09. 2019 | 12:44

Dvoučlennou posádku z převráceného auta pomohl vyprostit v únoru v Horní Řasnici na Liberecku Julius Jano a do příjezdu záchranné služby se staral o jednoho zraněného. Dnes za to převzal v Liberci ocenění Gentleman silnic. Při dopravní nehodě pomáhal zraněným poprvé. "Adrenalin a strach tam byl, ale vnímal jsem, že je potřeba prostě pomoci," řekl dnes Jano novinářům.

Nehoda-u-Frydlantu
ilustrační foto PČR

Nehoda, která se stala 20. února na silnici z Frýdlantu na Hajniště, z jeho pohledu vypadala hrůzostrašně. Řidič modré škodovky předjížděl kolonu, když ho vytlačil jiný vůz, jehož řidič se rozhodl také předjíždět. Škodovka ve smyku vyjela z vozovky, několikrát se převrátila přes střechu a narazila do stromu.

"To jsem si říkal, že je to hodně špatné," řekl Jano. Viník nehody ujel, Jano ale neváhal, zastavil a rychle vyběhl na pomoc. Bál se, aby v převráceném autě nebyli mrtví nebo zraněné děti. "V tom autě bylo ticho. Jak jsem k němu běžel a neslyšel jsem ani zvuk, tak jsem se bál," zavzpomínal.

Násilím se mu podařilo otevřít dveře u řidiče, který byl v šoku a při vědomí. "Říkal mi 'můj syn byl v kómatu a já jsem ho teď probral'. Pochopil jsem, že tím myslí, že byl v bezvědomí," uvedl Jano, který pracuje v nízkoprahovém centru ve Frýdlantu. Řidiči pomohl Jano ven a spolu s ním pak vytáhl i jeho syna, který jen sípal. "Bylo vidět, že je ve velkém šoku. Pak jsem na něj začal mluvit, jestli ví, jak se jmenuje, jestli ví, kde je, jestli ví, co se stalo. Přestal skučet, začal se mnou komunikovat, zklidnil se. A mezitím přijela rychlá zdravotnická služba," řekl. Následné vyšetření ukázalo, že spolujezdec utrpěl středně těžká zranění.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Jano se stal 189. oceněným. "Rádi jsme tento příběh ocenili, zachránce se zachoval skutečně velmi obětavě. Při nehodě často závisí lidský život právě na tom, zda se okolo najde někdo, kdo není lhostejný, zastaví a pomůže," uvedla ředitelka projektu Ivana Buriánková.

Podle krajského ředitele policie v Liberci Vladislava Husáka má smysl na takové případy upozorňovat. "Trend odjíždění z míst dopravních nehod je spíše nepříznivý, alespoň tak to vnímáme my," dodal.

čtk