Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na 40. Jizerské notě, hejnické přehlídce folkové, trampské a country hudby, se bude hrát i vzpomínat

22. 09. 2021 | 7:03

Folkový festival Jizerská nota se zabydlel v Hejnicích od roku 1981 a letos se koná jeho 40. ročník. Dvoudenní festival pořádá v areálu hejnického autokempu zapsaný spolek Jizerské aktivity Liberec ve spolupráci s Městem Hejnice. Cílem festivalu je prezentace současné i tradiční folkové, trampské, country hudby a příbuzných žánrů. Festival také usiluje o rozvoj zájmu o hudbu u dětí a mládeže.

kytaristka
ilustrační foto

V pátek 24. září od 19 hod. je na programu pořad nazvaný 40 let Jizerské noty, v jehož rámci se uskuteční recitály skupin Chudinkové Praha a Ozvěna Brno, zavzpomínají pamětníci a účastníci minulých ročníků, promítány budou historické fotografie a videa. Pokřtěn bude festivalový zpravodaj Notes, zaměřený právě na historii Jizerské noty, a také hudební soubor Písničky Jizerské noty (1981–2021) složený z vítězných písní a skladeb vítězných skupin předešlých ročníků.

V sobotu 25. září od 10 hod. se v rámci festivalu koná 13. ročník Dětské noty. V interpretační soutěži mladých skupin a sólistů do 18 let se představí pět účinkujících. Současně budou probíhat dětské soutěže, hry a rukodělné dílničky o zajímavé ceny. Tato část festivalu je určena dětským návštěvníkům, místním školákům a rodinám s dětmi.

V hlavním koncertu Jizerské noty, který začíná v sobotu od 13 hod., vystoupí osm folkových, trampských a country skupin, vítězové a ocenění na minulých Notách: Hluboké nedorozumění Praha, Ozvěna Brno, Modrotisk Jablonec n. Nisou, Bob a Bobci Hrob, Terrakota Praha, Ladybirds (Berušky) Jablonec n. Nisou, Isara Mladá Boleslav. Role hosta připadla skupině Víťa Troníček Trio Pardubice, neboť vloni v diváckém hlasování zvítězila.

Koncertem budou již po několikáté provázet Bublina – Pavlína Plchová spolu s manželem Belmondem – Milanem Plchem. O kvalitní zvuk se jako v předchozích letech postará Pája Jindrák. V závěru festivalu budou na základě diváckého hlasování oceněny nejlepší skupiny, cenu si také odnese autor nejlepší písně, kterou vybere odborná porota.

V 21 hod. dojde k zapálení slavnostního ohně, u něhož se tradičně hraje a zpívá dlouho do noci.

Na návštěvníky čeká bohaté občerstvení a drobný stánkový prodej. Ti, kteří se rozhodnou v autokempu nocovat, mohou ve vlastních stanech zdarma.

Pavel D. Vinklát, hlavní dramaturg festivalu