Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na bazilice v Hejnicích je poškozená kupole jedné věže, zaúřadoval vichr

15. 11. 2019 | 11:08

AKTUALIZOVÁNO: V Hejnicích na Liberecku je poškozená korouhev s makovicí nad kupolí jedné věže barokní baziliky Navštívení Panny Marie. Kostel je národní kulturní památkou. Nalomená korouhev leží podle faráře Pavla Andrše na hromosvodu, na místě jsou hasiči. Uzavřené je vnitřní nádvoří, řekla dnes ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

hejnice1irma
Foto: Artur Irma

Hasiči se k poškozené části nad kupolí nejsou schopni dostat za pomoci výškové techniky, na místě mají proto lezeckou skupinu z Liberce i lezce z Raspenavy. "Je to složité. Stále řešíme, jak se bezpečně ke kupoli dostat," uvedla po 12:30 Hložková. Odhaduje, že zásah potrvá minimálně několik dalších hodin. Korouhev vážící asi 30 až 60 kilogramů je ve výšce zhruba 30 metrů nad zemí.

Za problematické označil sejmutí korouhve i starosta Hejnic Jaroslav Demčák. "Je to nejhorší věž, která na to sundání je, kvůli tomu, že jako jediná nemá půdu, jediná nemá výlez. Je to ten nejvyšší vrchol pod oltářem, takže zevnitř se tam nedá dostat vůbec a zvenčí je to horolezení na úplně kolmou stěnu," uvedl starosta. Za nalomením korouhve je podle hasičů zřejmě její špatný stav. Podle starosty ale k jejímu poškození přispěl i noční silný vítr, v Hejnicích měl v nárazech přes 70 kilometrů v hodině.

Podle faráře Pavla Andrše opravu korouhve plánovali. "Koncem srpna se poprvé nahnula, asi o 15 stupňů," řekl dnes ČTK. Sehnat specializovanou firmu před zimou ale podle něj nebylo možné, a opravu tak chystali na jaro. "Dříve by nám tam lešení nikdo nepostavil," uvedl.

Foto: FB starosty Hejnic J. Demčáka

"První ztráta dnešního vichru. Bazilika přišla o jeden ze svých křížů na zadní věži," uvedl na svém FB profilu hejnický starosta Jaroslav Demčák ke zveřejněné fotografii.

Bazilika Navštívení Panny Marie v Hejnicích stojí na místě starého poutního místa, jehož počátky sahají do 12. století, současnou podobu získala v 17. a 18. století. Správcem a vlastníkem objektu je litoměřické biskupství římskokatolické církve. Stavba barokního chrámu je z let 1722 až 1729, stojí na místě kaple ze 14. století. V letech 1692 až 1696 byl ke kostelu přistavěn čtyřkřídlý klášter, který byl posléze předán františkánům. Počátkem 20. století byla bazilika díky hraběti Clam-Gallasovi zrekonstruovaná a byly obnoveny tradiční poutě. V roce 1950 byli z kláštera vyhnáni mniši a areál dlouho chátral. V roce 1990 začala celková rekonstrukce kláštera, přišla na 100 milionů korun a významně se na ní podílela Evropská unie. V roce 2001 byl klášter znovu vysvěcen.

čtk

Foto: J. Demčák pro HZS

HZS: Historická korouhev hrozila pádem, zásah trval celý den

Dnes krátce po deváté hodině ranní vyjíždělo lezecké družstvo z Liberce do Hejnic k Bazilice Navštívení Panny Marie. 

Na místě bylo průzkumem zjištěno, že poškozena byla kopule jedné z věží baziliky. Historická korouhev, která byla umístěna na kopuli v cca 30 metrech nad zemí se vlivem špatného technického stavu zlomila a visela z kopule dolů. Z bezpečnostních důvodů proto hasiči uzavřeli vnitřní nádvoří baziliky. Informován o situaci a stavu baziliky byl také Národní památkový ústav. Hasiči na místě řešili, jaký způsobem se ke kopuli dostat. Vzhledem k tomu, že výškovou technikou zásah nebyl možný, muselo lezecké družstvo z Liberce vymyslet jinou bezpečnou přístupovou cestu, která byla možná pouze z vnějšku. Přístup vnitřkem do kopule nebyl možný. Poté, co se lezecké družstvo po cca šesti hodinách od nahlášení události ke kopuli dostalo, čekal ho další nelehký úkol, a to odřezat přibližně šedesát kilo vážící špičku a dostat ji bezpečně dolů. Pomocí lezeckého vybavení a technik se hasičům podařilo špičku úspěšně dostat na zem krátce před půl pátou. Na místě zasahovaly jednotky z Liberce a Raspenavy.

HZS/Lucie Hložková