Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Den větru může veřejnost provětrat větrné elektrárny a mlýny. Otevřeno bude v Horní Řasnici a Jindřichovicích

10. 06. 2024 | 10:10

V sobotu 15. června od 10 do 16 hodin, u příležitosti světového Dne větru se po celé republice otevře 21 větrných elektráren a mlýnů ve 14 okresech. Veřejnost si bude moci prohlédnout tyto tradiční i moderní technologie zblízka. Připraven je doprovodný program pro celé rodiny.

větrnáelektrárna2
ilustrační foto

V Libereckém kraji, konkrétně na Liberecku, se otevře Větrná elektrárna Horní Řasnice a Větrný mlýn Jindřichovice pod Smrkem.

Větrná elektrárna Horní Řasnice

V rámci dne otevřených dveří budou mít návštěvníci možnost navštívit větrnou elektrárnu v Horní Řasnici. V sobotu 15.6. se mohou těšit na bohatý program, zahrnující například virtuální realitu, díky které si budou moci prohlédnout vnitřní části elektrárny a zažít pohled z gondoly. Pro děti bude připraven skákací hrad, jízda na koních, výtvarný koutek a malování na obličej. Nebudou chybět odborné výklady a občerstvení.

Větrný mlýn Jindřichovice pod Smrkem

Přijďte si užít den plný poznání a zážitků v krásném prostředí Větrného mlýna v Jindřichovicích pod Smrkem. V 11:00 a 14:00 proběhnou komentované prohlídky s fyzickým spuštěním mlýnu, kde se dozvíte mnoho zajímavostí o jeho historii a fungování. V ostatní časy si návštěvníci mohou mlýn prohlédnout sami s tištěným průvodcem.

Akce se koná na počest světového Dne větru, který si připomínáme každoročně 15. června. Česko si letos připomíná 30 let výroby elektřiny z větru. Její začátek datujeme ke stavbě větrné elektrárny na Svatém Hostýnu (okr. Olomouc). Dny otevřených dveří pořádá Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Komorou obnovitelných zdrojů energie

Z větrných elektráren pochází v Česku jen přibližně 1 % spotřebované elektřiny. Celoevropský průměr činí 19 %

Pro srovnání: v sousedním Polsku je to 13 %, v Rakousku 14 % a v Německu 31 % spotřeby (26 % po vyloučení elektráren na moři). (WindEurope 2024).

TZ/Martin Mikeska, Komora OZE