Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Frýdlantsku budou jezdit horší vlaky, moderní nízkopodlažní Stadlery nahradí Regionovy

07. 06. 2019 | 5:00

Na Frýdlantsku od pátku nasadí České dráhy místo moderních nízkopodlažních vozů Stadler Regiospider Regionovy. Důvodem je nedostatečný počet vozů, které má dopravce k dispozici a také jejich plánované i neplánované opravy. Regionovy by měly na Frýdlantsku jezdit jen do konce června. ČTK o tom informoval náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

TvLKzeleznice frydlantsko4 menší
Foto: Artur Irma

Tratě na Frýdlantsku jsou součástí Jizerskohorské železnice, která představuje zhruba 35 procent regionální dopravy v Libereckém kraji. Zahrnuje železniční dopravu v celém Frýdlantském výběžku a z Liberce na Jablonec, Tanvald a Harrachov a ze Smržovky do Josefova Dolu. Tendr na zajištění dopravy vyhrály České dráhy, které by tam měly jezdit do roku 2026. Podmínkou ale je nasazení moderních nízkopodlažních vlaků.

"Podle smlouvy musí mít České dráhy k dispozici 15 vozidel a dvě záložní soupravy. K dočasnému snížení kvality služeb na Jizerskohorské železnici musí České dráhy přistoupit z důvodu plánovaných i neplánovaných oprav techniky na vozidlech typu Stadler Regiospider. Liberecký kraj tato situace příliš netěší, věřím ale, že to cestující pochopí," řekl Sviták.

Od pátku 7. června do 30. června budou Regionovy jezdit z Liberce do Čenous, z Liberce do Jindřichovic pod Smrkem a také z Liberce do Bílého Potoka. Některá náhradní vozidla nebudou podle Svitáka vybavena prodejním automatem a strojky na označení jízdenek. Cestující odbaví bez přirážky přímo ve vlaku. Podrobné informace k omezení kvality služeb najdou cestující na internetových stránkách integrovaného systému dopravy IDOL.

čtk