Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na letní jazzovou dílnu ve Frýdlantu budou moci přijet i američtí lektoři. Příhlásilo se 230 frekventantů

07. 08. 2021 | 10:37

Na týdenní letní jazzové dílně Karla Velebného, která ve Frýdlantu na Liberecku začne příští sobotu, budou po roční odmlce američtí lektoři. Hrozilo, že stejně jako loni nebudou moci přijet kvůli opatřením v souvislosti s koronavirovou pandemií. Podle organizátora akce Aleše Bendy se ale podařilo splnit všechny podmínky pro jejich příjezd.

jazzIrma7solo
archivní ilustrační foto z minulého ročníku Artur Irma

Všechny náležitosti máme vyřízené, očkovaní jsou, máme zajištěné testování, připraveni jsou a těší se na to," uvedl Benda. Mezi 20 lektory budou tři Američané, vokálisté Lee Andrew Davison a Skip Wilkins a saxofonista Neil Wetzel.

Letní jazzová dílna se bude konat po osmatřicáté, poprvé byla ve Frýdlantu v roce 1984. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace. I letos byl zájem značný. "Budeme mít 230 frekventantů, máme plno," uvedl Benda.

Protiepidemická opatření podle něj na výuku vliv mít nebudou. "To bývají třídy nejvýš o 15 lidech, takže tam je to celkem jednoduché, ale večerní setkání a pak samozřejmě závěrečné koncerty frekventantů musíme hlídat. Musíme dodržovat stejné podmínky jako platí pro ostatní, pro návštěvy kin, koncertů, restaurací," dodal.

V průběhu 38. Letní jazzové dílny zahrají lektoři v úterý 17. srpna na nádvoří frýdlantské radnice seniorům a o den později se uskuteční na zámeckém nádvoří lektorský koncert. Ve čtvrtek a v pátek vystoupí v sále restaurace Beseda pod vedením lektorů kapely frekventantů a dva big bandy.

čtk