Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na obnově historického kazetového stropu radnice ve Frýdlantu pracují restaurátoři

02. 03. 2021 | 8:27

Restaurátoři pracují na obnově historického kazetového stropu obřadní síně radnice ve Frýdlantu na Liberecku. Navázali na loňskou první etapu, kdy se pracovalo na půdě, protože bylo nutné strop opravit a zabezpečit. Letošní etapa se zaměřila na pohledovou stranu. Práce odborníků přijdou bez DPH na téměř 770.000 korun, přes 80 procent získalo město z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Martina Perášková.

frýdlant strop obřadní síň 2
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Na restaurování stropu pracuje firma Koušek restaurování, obnova stropu jedné z nejkrásnějších prostor radnice už byla nutná. "Z celé plochy kazetového stropu padaly ze spár drobné prašné částice a kamínky, je proto nezbytné spáry kompletně po celé ploše kazetového stropu doplnit a vyspravit," uvedla Lenka Vebrová z investičního oddělení města.

Restaurátoři pak budou muset vyčištěná místa, oděrky a trhliny celého podhledu vytmelit a přebrousit. "Pak bude povrch celého stropu sjednocen namořením do stejného odstínu a speciální technikou bude také obnoveno zlacení na sloupech a kazetách stropu. Práce budou zakončeny nanesením dvojnásobné povrchové úpravy," dodala Zuzana Černá z památkové péče. Obnova podle ní čeká celý strop až k ozdobné římse balkonových sloupů, práce by měly skončit 31. března.

Frýdlant je od roku 1992 městskou památkovou zónou, a to především díky svému středověkému uspořádání, které se v nezměněné podobě zachovalo až do současnosti. Cenné jsou i renesanční a barokní domy, které náměstí obklopují. Samotná radnice je mladší, ve stylu německé neorenesance ji dokončili v roce 1896 a její inspirací byla radnice v Liberci. Místní si proto najali Franze Neumanna, který libereckou radnici naplánoval. Investorem tehdy byla místní spořitelna, která pak v objektu i sídlila stejně jako policie.

čtk