Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Sychrově je k vidění množství vzácných dřevin, například Buk Rohanův. A také obnovené čínské jezírko

17. 04. 2021 | 12:34

U příležitosti nedělního Mezinárodního dne památek a sídel připomene Národní památkový ústav péči o historické zahrady a parky, vstup do sychrovského parku a zámecké zahrady ve Slatiňanech bude v tento den zdarma. UNESCO, organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, vyhlásila v roce 1982 18. duben Mezinárodním dnem památek a sídel.

 

sychrovCharousek
archivní foto Pavel Charousek

Každoročně jsou u této příležitosti pořádány konference, přednášky, speciální prohlídky a dny otevřených dveří.

Národní památkový ústav se v letošním roce zapojí dvěma způsoby: na sociálních sítích poběží informační kampaň, jejíž cílem je připomenout, že kromě hradů, zámků a dalších staveb pečuje Národní památkový ústav také o historické zahrady a parky. Flóře, ale také fauně, ať z historického či současného pohledu, budou věnovány příspěvky, které se na sociálních sítích jednotlivých objektů objeví v neděli mezi 9-10 hodinou dopolední.

Druhou aktivitou bude nedělní vstup zdarma v jinak zpoplatněných zahradách a parcích, které jsou v současné době přístupné.

Na Liberecku bude pro návštěvníky volně přístupný zámecký park na Sychrově, kde je k vidění nejenom velké množství vzácných dřevin, jako třeba Buk Rohanův, ale také nově obnovené čínské jezírko. Na Pardubicku potom zámecká zahrada na Slatiňanech, která celá prošla rozsáhlou obnovou, a to včetně unikátního dětského hospodářství. Sychrovský park bude otevřen od 9 do 16 hodin, slatiňanská zahrada od 10 do 15 hodin. Prodej suvenýrů je zakázán, k dispozici jsou samozřejmě toalety. Prosíme návštěvníky, aby si před návštěvou zkontrolovali otevírací dobu a podmínky návštěvy na webových stránkách příslušných objektů nebo na webu npu.cz, zaměstnanci Národního památkového ústavu budou také korigovat návštěvnost výše popsaných parků/zahrad s ohledem na platná protiepidemiologická opatření.

NPÚ/Lucie Bidlasová