Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nástěnné malby v obřadní síni frýdlantské radnice procházejí obnovou

20. 11. 2023 | 8:02

Nástěnné malby v obřadní síni frýdlantské radnice procházejí obnovou. Kvůli rozdílům ve vzdušné vlhkosti v této historické místnosti došlo v minulosti k poškození malířské výzdoby na jejích stěnách. Město se proto rozhodlo prostřednictvím odborné firmy uvést malby do původního stavu. Práce započaly v říjnu a hotové mají být do konce listopadu. Město investuje do obnovy nástěnných maleb z rozpočtu zhruba 311 tisíc korun.

frýdlant obřadní síň 4
Foto: www.mesto-frydlant.cz

„Nástěnné malby v obřadní síni byly kvůli velkým rozdílům vlhkosti porušené. Pojivo barevné vrstvy bylo v některých částech výmalby u stropu obřadní místnosti znehodnoceno. A protože výmalba nebyla obnovována více než 20 let, rozhodlo se město k zjednání nápravy. Nutno podotknout, že současné obnově výmalby předcházela rekonstrukce stropu, která rozdíly ve vzdušné vlhkosti odstranila,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Výmalba obřadní síně je provedena kliho-temperovou technikou. „Vlivem vzdušné vlhkosti došlo k narušení a degradaci pojiva barevné vrstvy, která byla částečně znehodnocena. Povolána proto byla odborná firma, která drobné praskliny vytmelí lepidlem a přilepí k podkladu. Případné odloupnuté části odborně a v barevné jednotnosti s okolím doplní,“ dodává Lenka Vebrová z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Celkem přijde obnova výmalby honosné obřadní síně frýdlantské radnice na 271 tisíc korun bez DPH, což je s DPH zhruba 311 tisíc korun. Celá investice je financována z rozpočtu města. „Těším se na výsledek obnovy výmalby obřadní síně, protože to hezké, co nám obřadní síň zdobí, bude ještě krásnější. A navíc bude zachované i pro další generace,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

www.mesto-frydlant.cz