Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejlepší středoškolský ředitel je ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant

24. 06. 2021 | 17:28

V Senátu Parlamentu České republiky dnes byly vyhlášeny výsledky ankety Ředitel roku, v níž odborná porota na základě nominací veřejnosti vybírala nejlepšího ředitele/ředitelku školy za školní rok 2020/21. V kategorii středních škol zvítězil Miroslav Kudrna, ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, která se nachází v Libereckém kraji.

frydlvez1
Pohled na Frýdlant z výšky Artur Irma

Anketu Ředitel roku uspořádala společnost Tutor a vzdělávací skupina Edua Group. Celý projekt se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Miroslav Kudrna.U Miroslava Kudrny nominující i porota oceňovali mimo jiné to, že velmi dobře prezentuje školu směrem navenek, aktivně vyhledává nové finanční zdroje a ví, kam by škola měla směřovat za dva roky, ale i za 5, 10 či 15 let.

Na svou pozici nastoupil Miroslav Kudrna v době, kdy škola čelila několikaletému propadu počtu žáků a měla personální problémy. Po jeho dvouletém působení má škola o 86 žáků více. Naprosto se také změnilo vnímání školy veřejností. Podle vyjádření poroty je u pana ředitele jasně cítit, jak je pro něho důležitý vzájemný respekt, úcta, ohleduplnost, tolerance, empatie a spolupráce.

Motto ředitele Miroslava Kudrny zní následovně: škola má působit nejen dovnitř, ale i navenek; škola je tu pro žáky, zaměstnance a veřejnost; škola má být partnerem. Podle vyjádření nominujících mimořádnost pana ředitele spočívá v obětavosti. Vše podřídil škole, v jednu chvíli exceluje jako manažer, pak se najednou otáčí ve školní prodejně a pomáhá pekařkám se školním pečivem. Když chybí školník, vezme sekačku a hrábě a jde udržovat školní areál. Každého vnímá jako rovnocenného partnera a důležitou jednotku pro chod celé školy.

Zde je výběr několika hmatatelných výsledků práce ředitele Kudrny:

Naučná Zemědělská stezka

Titul regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2020

Titul Ještědská MRKEV Libereckého kraje v oblasti Environmentální výchova

Školní profesionální stanice napojena na ČHMÚ

Bolidová stanice a spolupráce s Astronomickým ústavem

Horninové expozice a bylinková expozice

Kruhová učebna; přírodní amfiteátr

Akce na popularizaci oborů školy: Gastroden; Zemědělská olympiáda; Mladý včelař; Vánoční akademie

TZ ankety Ředitel roku/Jan Šimral