Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Peníze z prodeje LDN v Jablonném dá Liberecký kraj do rozšíření domova v Hodkovicích

02. 10. 2022 | 8:45

Peníze z prodeje bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí použije Liberecký kraj na přípravu dostavby domů pro postižené v Hodkovicích nad Mohelkou. Zchátralý areál v Jablonném prodal před rokem kraj za 9,17 milionu korun společnosti SeneCura, která tam plánuje vybudovat moderní domov pro seniory a duševně nemocné.

SeneCura-SeniorCentrum-Liberec-3
Pod Ještědem, ve Vratislavicích, už SeneCura jeden domov pro nejstarší generaci má. Další zařízení pro seniory a duševně nemocné vybuduje za Ještědem - v Jablonném v Podještědí. Archivní foto

Společnost SeneCura se v roce 2015  stala součástí francouzské skupiny ORPEA, evropského lídra v oblasti péče o seniory.

Společnost SeneCura je s více než 7 500 lůžky a s více než 84 zařízeními předním soukromým poskytovatelem péče v Rakousku a je držitelem mnohonásobného ocenění za kvalitu a inovaci. Svými znalostmi a dlouholetou zkušeností v oblasti péče poskytuje jistotu klientům nejen v Libereckém kraji, ale i v celé České republice, kde je SeneCura největším soukromým provozovatelem domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem poskytujících zdravotní a sociální péči, včetně péče o seniory s demencí a alzheimerem. Zdroj: https://senecura.cz/

Za utržené peníze teď nechá kraj zpracovat projektovou dokumentaci dostavby domova v Hodkovicích, řekl ČTK náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Dostavba areálu v Hodkovicích je jedním z projektů transformace pobytových služeb, který v Libereckém kraji začal před 15 lety. Ústavy od té doby doznaly značných změn - výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily, řada klientů z velkých domovů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech. Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích podstoupil zásadní modernizaci už před osmi lety, kdy kraj zrekonstruoval hlavní budovu a dokončil první bezbariérový domek, letos přibyl další domek .

Studie počítá podle Tulpy s výstavbou dalších čtyř domků a s pátým, který bude sloužit jako společenské centrum pro celou organizaci. "Jsou to domy, které jsou velmi krásně a velmi účelně řešené a vyhovují malým skupinám lidí s mentálním nebo zdravotním postižením, kteří tam budou mít samostatné domácnosti," doplnil hejtmanův náměstek. Areál podle něj bude mít po dokončení kapacitu pro 64 klientů, náklady odhadují projektanti zhruba na 130 milionů korun.

"Chystá se dostavba celého areálu do parkové podoby, bez plotů, volně přístupného k procházkám, odpočinku a setkávání našich lidí i občanů Hodkovic, příchozích z okolí, turistů a všech, kteří budou mít chuť chvíli u nás pobýt a například sledovat vodní hladinu nového jezírka, které bude v krajině zadržovat vodu z našich objektů. Snahou je vytvořit klidný, otevřený a přívětivý prostor plný stromů a květin," popsala záměr ředitelka domova Jana Lachmanová.

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. V roce 2016 dokončil kraj transformaci domova v Mařenicích za 55 milionů korun, klienti díky tomu získali rodinné bydlení ve Cvikově. Loni skončily práce na transformaci Domova Sluneční dvůr - za 120 milionů korun postavil kraj pro postižené nové bezbariérové domy v Jestřebí, Sosnové a České Lípě. V současné době se pracuje na přeměně dalších pobytových zařízení v Liberci a Raspenavě za více než 134 milionů korun.

čtk