Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany zastavil stáčení sudů, plní do lahví a plechovek. Aby pokryl poptávku, pracovat musí i o víkendech

20. 03. 2020 | 14:40

Pivovar Svijany zastavil kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů. Naplno jedou linky, kde se stáčí pivo do lahví a plechovek. Aby pivovar pokryl poptávku zákazníků, pracovat musí i o víkendech. Největší pivovar v Libereckém kraji denně naplní 600.000 lahví, což je o polovinu víc než běžně a 150.000 půllitrových plechovek, což představuje nárůst o pětinu. ČTK to řekl Luboš Spálovský.

svij18stačírna
archivní foto

"Bedlivě sledujeme a řídíme stav zásob a dodávky surovin a zavádíme opatření na ochranu skladových a distribučních operací s cílem zajistit dostupnost piva pro všechny své zákazníky, takže nedostatek piva na trhu rozhodně nehrozí," doplnil svijanský sládek Petr Menšík. Pro zákazníky zůstala otevřená pivovarská prodejna přímo ve Svijanech, omezený sortiment mohou zájemci podle něj objednávat také na e-shopu pivovaru.

Pivovar chce pomoci provozovatelům restaurací a hostinců, kteří museli kvůli koronaviru ze dne na den zavřít. Nabízí jim výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven.

"Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe," řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací hodlá pivovar hospodám kompenzovat v plné výši.

Svijanský pivovar podle Menšíka pivo kvůli prodloužení trvanlivosti nestabilizuje, nefiltruje, kvůli zachování nutriční hodnoty ho ani nepasterizuje. "Neodebíráme z něj tedy bílkoviny a polyfenoly, které sice během delšího skladování způsobují zákal, ale v pivu jsou důležité, protože jsou základem jeho plné, chlebnaté chuti a husté trvanlivé pěny. Navíc jsou prospěšné pro lidský organismus, polyfenoly z chmele jsou třeba významným antioxidantem," doplnil. I proto je podle něj třeba sudy před otevřením restaurací vyměnit. "Je pro nás důležité, aby návštěvníci hospod mohli po jejich opětovném otevření dostat pivo opravdu čerstvé," dodal sládek.

čtk