Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podle prvních odhadů budou povodňové škody nižší než před deseti lety, úpravna vody už funguje

21. 06. 2020 | 19:29

AKTUALIZOVÁNO: Situace v Libereckém kraji se v podvečer uklidnila, na většině míst už přestalo pršet, řeky pomalu klesají. Většina toků na Frýdlantsku se už vrátila do normálu, stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové, v Předláncích už řeka klesla na druhý stupeň. Na Řasnici ve Frýdlantu už platí jen první povodňový stupeň. Ten podle Povodí Labe zůstává také na Kamenici v Plavech na Jablonecku a na Jeřici v Mníšku na Liberecku. Lužická Nisa v Liberci už je v normálu.

povoden pocasivoda4
Foto: Artur Irma

Nejhorší je stále situace v oblasti Višňové a Černous, kde rozvodněná Smědá zatopila louky a zahrady, pod vodou zůstává i silnice z Višňové na Černousy. "Nikoho dnes ale nebylo nutné evakuovat, lidé zůstali doma," řekl ČTK starosta Višňové Tomáš Cýrus (Pro naši obec). Smědá po poledni ve Višňové kulminovala na 249 centimetrech. V Předláncích dosáhla 266 centimetrů, v sobotu tam ale měli ještě zhruba o 20 centimetrů vody víc.

V Libereckém kraji spadlo za poslední tři dny přes 200 litrů vody na metr čtvereční. Nejsilnější srážky naměřila stanice v Bílém Potoku v Jizerských horách, kde spadlo za pátek až neděli téměř 275 milimetrů srážek. V městech a obcích už začali pomalu uklízet, do toho hlavního úklidu se ale podle frýdlantského starosty Dana Ramzera (ODS) pustí až v pondělí.

Frýdlantské vodárenské se už v sobotu večer podařilo obnovit provoz nedávno modernizované úpravny vody v Bílém Potoce, nejprve vyčistila vtok ze Smědé, dnes se podařilo vyčistit i vtok z Hájenského potoka, kde je voda méně zabarvená. "Dodávky pitné vody jsou tak zajištěné a mohli jsme odvolat i cisterny s pitnou vodou," řekl Ramzer, který je zároveň předsedou představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS). Podle ředitele Petra Olyšara by se způsobené škody na úpravně měly pohybovat jen v řádu statisíců korun.

Foto: FB

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) škody rozhodně nedosáhnou úrovně jako před deseti lety, kdy překročily osm miliard korun. Pomohla mimo jiné protipovodňová opatření. "Třeba Víska vděčí za to, že tam dneska není voda, tomu, že se tam podařilo postavit protipovodňový val," řekl ČTK Půta. Pomohlo také podle něj, že Povodí Labe opravilo nábřežní zdi a vyčistilo koryta, takže se do nich vejde víc vody. Mosty, které se musely stavět po bleskových povodních v roce 2010, jsou vyšší. "Minimálně kolem Smědé už také lidé neskladují v povodňové oblasti například dřevo a jiné věci, které by mohly koryto ucpat," dodal Půta.

čtk