Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podle smlouvy má rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn trvat 854 dní. Je tam osmdesátka, dnes v okolí hlídkovala policie

02. 03. 2020 | 12:02

Dopravu na frekventované silnici 35 z Liberce na Prahu komplikují ode dneška přípravné práce na rekonstrukci mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn. Na zhruba tříkilometrovém úseku v oblasti křižovatky je provoz v obou směrech sveden vždy do pomalého pruhu a rychlost je snížená na 80 kilometrů v hodině.

policieMěřeníMAD
ilustrační foto

Na provoz na silnici i přilehlých komunikacích dohlížejí policisté. Žádné vážné problémy tam zatím nezaznamenali. ČTK to řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

"Od rána je to bez vážnějších komplikací, ráno mezi šestou a osmou se tvořily drobné kolony ve směru od Hodkovic nad Mohelkou na Liberec z důvodu nájezdu lidí do zaměstnání. Obdobná situace, ale opačná muže přijít v odpoledních hodinách, až budou zase lidé směřovat z Liberce ven," doplnil policejní mluvčí.

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je součástí mezinárodní silnice E442 a denně tudy projede až 40.000 automobilů. "Je opravdu problematická, jsou tam špatné směrové oblouky, dochází tam k vážným dopravním nehodám a těžkým zraněním. Je nezbytné v krátké době přestavět křižovatku," řekl ČTK Vladimír Stránský z krajského ředitelství policie.

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka. Vážnější komplikace se na silnici čekají až od konci března, kdy by mělo být uzavřeno napojení na silnici 65 na Jablonec nad Nisou. O tom, jak dlouho potrvá a kudy povedou objízdné trasy do druhého největšího města v Libereckém kraji, by měli krajští úředníci rozhodnout ve středu.

Podle smlouvy má rekonstrukce trvat 854 dní, skončit by měla v červenci 2022. Liberecký kraj i starostové okolních obcí žádají, aby ji stavbaři co nejvíc zkrátili. Požadují, aby se na stavbě pracovalo ve dvousměnném provozu včetně víkendů a svátků. Podle ředitele libereckého závodu Eurovia CZ Miroslava Slatinky ale není při současné situaci na trhu práce jednoduché zajistit pracovníky pro dvousměnný provoz. "Stavba je to velice náročná a složitá a budeme se snažit udělat všechno pro to, abychom ten termín dokončení co nejvíc urychlili," řekl již dříve ČTK Slatinka.

čtk