Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie kvůli omezením více dohlíží na silnici z Liberce na Frýdlant. Komunikace I/13 se stala objízdnou trasou několika uzavírek

31. 07. 2024 | 5:00

Policie kvůli omezením v silniční i železniční dopravě do Frýdlantského výběžku zvýšila dohled nad silnicí I/13 z Liberce na Frýdlant. Aktuálně jde o jedinou přímou přístupovou komunikaci z krajského města do této části Liberecka. S větší intenzitou dopravy tam stoupla nehodovost.

Na webu policie o tom informoval její regionální mluvčí Vojtěch Robovský. "Zvýšený dohled je v rámci výkonu služby. Hlídky po této silnici projíždí častěji než dosud," řekl Robovský ČTK.

Od června je pro automobily kvůli opravě za 74 milionů korun uzavřená krajská silnice III. třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice a před třemi týdny začala i výluka na železniční trati vedoucí na Frýdlantsko. Oprava tratě potrvá do 20. září, uzavírka silnice bude před přerušením prací na zimu delší ještě zhruba o měsíc, potrvá do 20. října. Dopravu do výběžku komplikuje i oprava silnice III. třídy z Chrastavy do Vítkova, jež by měla skončit také v říjnu.

Albrechtický kopec mezi Libercem a Frydlantem, archivní foto

"Pochopitelně vnímáme toto problematické období, ve kterém došlo paralelně k několika uzavírkám dopravních komunikací na Frýdlantsku. Komunikace I/13, mezi Frýdlantem a Libercem, se stala objízdnou trasou několika dopravních uzavírek, což má za následek zvýšení počtu průjezdů osobní a nákladní dopravy. A právě se zvýšením provozu jdou ruku v ruce bohužel také dopravní komplikace týkající se zejména nehodovosti," uvedl krajský policejní ředitel Libor Špráchal.

Od uzavření silnice od Mníšku podle něj evidují policisté na jediné přístupové spojnici od Liberce do Frýdlantského výběžku šest nehod, z čehož byly dvě se zraněním. "Nezbytnost náležitého vyšetření všech okolností vzniku nehodového děje s sebou přináší také omezení provozu, což může být výraznou komplikací na silnicích, které jsou vedeny jako objízdné trasy. V maximální možné míře proto věnujeme pozornost dopravní situaci a událostem, ke kterým v tomto úseku páteřního tahu z Frýdlantu na Liberec může docházet," dodal Špráchal.

Silnice kolem Souše, alternativa, jak dojet do Frýdlantského výběžku. Archivní foto

Do Frýdlantského výběžku je možné se dostat ještě po jizerskohorské silnici 290, která vede z Desné kolem přehrady Souš, nebo z Hrádku na Nisou přes polskou Bogatynii. Při cestě z Liberce přes I/13 do Frýdlantu má trasa 25 kilometrů, přes Polsko má od krajského města 45 kilometrů a okolo Souše dokonce 70 kilometrů.

čtk