Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie se znovu zabývá otravou krve v Nemocnici Frýdlant. Proti závěrům vyšetřování se ohradili pacienti

26. 05. 2020 | 9:41

Policie se znovu zabývá předloňskou otravou krve pacientů v Nemocnici Frýdlant. Kriminalisté případ loni odložili s tím, že konkrétního viníka nenašli. Proti závěru vyšetřování ale podali stížnost poškození pacienti a dozorující státní zástupkyně jim dala za pravdu. Spis vrátila vyšetřovatelům k doplnění důkazů. Uvedla to včera večer televize CNN Prima News.

nemFr2
archivní ilustrační foto Artur Irma

Podle žalobkyně experti neměli možnost vyjádřit se ke všem nashromážděným důkazům. "Znalecké posudky, které ve věci byly vypracovány, byly vypracovány na základě ne zcela kompletního spisového materiálu a znalcům by měl být dán prostor pro to, aby reagovali na nově opatřené důkazy ve spise," řekl televizi vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci Lukáš Pauldura.

Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant od 26. do 28. listopadu předloňského roku. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice loni v lednu.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, případ odložila loni v září. Kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Poškození pacienti usilují o odškodnění. Dříve uváděli, že zvažují hromadnou žalobu.

Nemocnici Frýdlant loni v červenci převzala Krajská nemocnice Liberec. Její mluvčí Václav Řičář řekl Primě, že poškození nyní dostávají zálohovou platbu. "O skutečné výši toho odškodnění, které staví mimo jiné na posudku soudního znalce, teprve bude probíhat nějaké konečné jednání s pojišťovnou," doplnil.

čtk