Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce ve Vítkovské ulici v Chrastavě začnou kvůli válce na Ukrajině se zpožděním

17. 05. 2022 | 15:31

Práce na rekonstrukci Vítkovské ulice v Chrastavě na Liberecku nabraly zpoždění, důvodem je válka na Ukrajině. Další etapa rekonstrukce komunikace už měla začít, dodavatelské firmě ale chybí ukrajinští pracovníci, zpožděné jsou také dodávky některých materiálů. Společnost proto požádala o odklad, stavba by tak měla začít 30. května, řekl dnes ČTK chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Hotovo má být podle něj letos na podzim.

silniceLKe
Foto: Silnice LK

Ve Vítkovské ulici, která je součástí krajské silnice třetí třídy, se začalo pracovat loni. Stavbaři tam vybudovali splaškovou kanalizaci, která v této části města chyběla. Na zimu silnice dostala provizorní povrch, teď budou práce pokračovat. "Jsem rád, že se podařilo spojit druhou a třetí etapu," poznamenal Canov. Letos se podle něj počítá s opravou zhruba kilometru dlouhého úseku silnice, město plánuje vybudovat 900 metrů chodníku, dvě autobusové zastávky a nové bude i veřejné osvětlení.

Výstavbu kanalizace v této části města připravovala radnice několik let, komplikovaná byla podle starosty vyjednávání s majiteli pozemků, ale také jednání o dotaci na nákladný projekt. "Získání dotace bylo pro samotnou realizaci stěžejní. Jednání vypadalo původně beznadějně a přiznám se, že jsem boj o dotaci chtěl několikrát vzdát," řekl starosta. Město se na stavbě podílí deseti miliony korun, z toho 4,8 milionu získalo z Integrovaného regionálního operačního programu, samotnou opravu silnice za 23 milionů korun platí Liberecký kraj.

Rekonstrukce Vítkovské ulice patří ke společným projektům, s nimiž má Liberecký kraj zkušenosti. Obce si zajišťují projektovou dokumentaci, financují chodníky, osvětlení či autobusové zastávky, ale také třeba dostavby kanalizace. Kraj zajistí kompletní rekonstrukci povrchu, často je součástí také odvodnění, opěrné zdi, rekonstrukce mostů či propustků. V minulosti se podobně podílely na rekonstrukcích krajských silnic Oldřichov v Hájích, Rychnov u Jablonce nad Nisou nebo třeba Roztoky u Jilemnice.

čtk