Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pramen železité kyselky u Nového Města prý na břehu Ztraceného potoka objevil kovář

12.06.2020 | 18:30

Celé generace obyvatel Nového Města pod Smrkem i turistů, kteří do této jizerskohorské oblasti míří, ochutnávají a v lahvích si domů odnášejí místní specialitu: železitou kyselku. Minerální prameny tu vyvěrají na levém břehu Ztraceného potoka v údolí mezi Měděncem a Sviňským vrchem. Volně přístupný je pouze nejvydatnější a Novému Městu nejbližší pramen Novoměstské kyselky.

kyselka
Foto: LK

„Oblast, kde vyvěrá Novoměstská kyselka, je známá, přesto nepatří k místům, kam by mířily davy turistů. Lze ji proto doporučit zejména výletníkům, kteří rádi objevují nové cíle,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vypráví se, že k objevu zdejší hydrogenuhličitanové kyselky došlo náhodou v roce 1780. Jako nálezce je uváděn novoměstský kovář Johann Nepomuk Legler, který objevil pramen kyselky při návratu z práce, když scházel údolím Ztraceného potoka.

O tom, že novoměstská kyselka však už mohla být známá již mnohem dříve, ale svědčí několik pověstí. Jedna z nich vypráví, že zázračná voda z místních lesů ochránila obyvatelstvo nedávno vzniklého městečka před těžkou morovou epidemií v roce 1598. Jelikož většina místních pověstí mívá pravdivé jádro, lze se domnívat, že voda z horního toku Ztraceného potoka byla známá o téměř 200 let dříve, než ji objevil kovář Legler.

Kyselka má osvěžující chuť. Díky své vysoké perlivosti a malé mineralizaci vydrží čirá v lahvi velmi dlouho. Prameniště, z něhož si lidé kyselku odnášejí, bylo několikrát zastřešeno; současná podoba altánku pochází z roku 1937.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

LK/Jan Mikulička