Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Převzetí Nemocnice Frýdlant může zkomplikovat soudní spor, který vedou bývalí spoluvlastníci chřadnoucího špitálu

10. 06. 2019 | 18:06

Převzetí Nemocnice Frýdlant Krajskou nemocnicí Liberec k 1. červenci může zkomplikovat soudní spor. ČTK o tom informoval hejtman Martin Půta. Představitele Libereckého kraje na to minulý týden upozornil právní zástupce bývalých vlastníků frýdlantské nemocnice, kteří v roce 2013 prodali své obchodní podíly společnosti EUC (dříve Euroclinicum).

nemocnice frýdlant 2
archivní foto z dob, kdy nemocnice ještě jakž takž fungovala

Šest z deseti bývalých společníků se s EUC soudí a ve hře je i neplatnost původních smluv. O převzetí nemocnice vyjednával přitom kraj s EUC tři roky.

"Soudní spor se kraje přímo netýká a zásadně odmítáme nechat se zatahovat do sporu bývalých vlastníků. Pokud mají pocit, že jsou jejich práva porušována, pak by měli dát návrh soudu na předběžné opatření. Působí nevkusně, když lidé, kteří za současný stav zdravotnictví na Frýdlantsku nesou minimálně částečnou odpovědnost, se pokoušejí situaci znovu destabilizovat a do vlastních sporů zatahovat i Liberecký kraj, který s jejich podnikáním nemá nic společného," řekl hejtman.

Firma EUC zaplatila podle informací z obchodního rejstříku každému z deseti spoluvlastníků Nemocnice Frýdlant s.r.o. po milionu korun - dohromady deset milionů. Areál nemocnice jí nepatří, pronajímá si ho od města. Podle ředitele nemocnice Jiřího Madara vede EUC spor s bývalými vlastníky už od roku 2015, s aktuálním prodejem tak nesouvisí. "Je skutečně zarážející, že si někteří bývalí majitelé berou Nemocnici Frýdlant s jejími zaměstnanci jako rukojmí a chtějí využít situaci kolem prodeje Krajské nemocnici Liberec k dalšímu vlastnímu finančnímu prospěchu," řekl na dotaz ČTK Madar.

Nemocnice Frýdlant od roku 2013 kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti ze 16 operovaných pacientů. Příčiny nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje. Pro Liberecký kraj je podle Půty prioritou zajistit pro 25.000 obyvatele Frýdlantského výběžku zdravotní péči. Krajská nemocnice Liberec zaplatí EUC 8,64 milionu korun, což odpovídá zůstatkové ceně vybavení. Bývalý vlastník bude navíc až do roku 2030 provozovat ve Frýdlantu nemocniční lékárnu, obě strany se také dohodly na spolupráci v jednodenní chirurgii a laboratorní diagnostice.

čtk

Hejtman a ředitel KNL už vydali společné prohlášení, uveřejnili jsme jej v plném znění.