Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz na D10 u Příšovic omezí od pondělí 23. května rekonstrukce mostu nad dálnicí

20. 05. 2022 | 14:19

Provoz na dálnici D10 z Turnova na Prahu omezí od pondělí 23. května připravované bourání mostu na krajské silnici druhé třídy, který vede nad dálnicí u Příšovic. Už od pondělí budou pruhy pod mostem kvůli přípravě demolice zúžené, o víkendu 28. května od 17:00 do 10:00 v neděli 29. května by měl jít most k zemi a dálnice bude pro dopravu zcela uzavřena, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

silnice lk léto IMG 0406
Silnice LK

Investorem náročné stavby je Liberecký kraj, který počítá ve Svijanech s rekonstrukcí dvou mostů, mimo toho nad dálnicí čeká oprava také most nad železniční tratí. Zakázku za zhruba 100 milionů korun včetně DPH získal Metrostav, který má na stavbu 480 dní. Práce tam skončí až v příštím roce a do té doby musí motoristé počítat v oblasti s omezením. "Most nad dálnicí by měl být hotový do konce letošního roku, v příštím roce se pak bude dělat most nad železnicí," řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Veřejnou zakázku kraj zadal ve formě design & build (projektuj a postav). "Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků. Je na té firmě, jaký postup zvolí, a je to na její zodpovědnosti," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Poprvé kraj tento způsob vyzkoušel při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku. "Kde jsme díky němu ušetřili více než 50 milionů korun oproti původním odhadům," dodal hejtmanův náměstek.

MapaOmezení na dálnici nebude v oblasti jediné - kvůli demolici a výstavbě nového mostu budou uzavřené i některé další komunikace a motoristé budou muset po vyznačených objízdných trasách, které povedou po krajských silnicích II/610, a III/27917. Výukové jízdní řády budou až do prosince platit také na autobusových linkách 345, 364, 366, 368, 530 a 720 integrovaného systému dopravy IDOL.

čtk