Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Původní historický nábytek radnice ve Frýdlantu chce město prohlásit kulturní památkou

09. 02. 2024 | 13:59

Město Frýdlant na Liberecku chce nechat prohlásit původní mobiliář historické radnice za movitou kulturní památku. Jde o dřevěné lavice, křesla, židle a historický lustr v obřadní síni, ale také stoly a stojací hodiny v kanceláři starosty města a tři původní dřevěné lavice na chodbách. Umožní to žádat ministerstvo kultury o dotace na jejich zrestaurování, řekla dnes ČTK mluvčí města Martina Petrášková.

frýdlant nábytek radnice 10
Foto: www.mesto-frydlant.cz

Frýdlantskou radnici s prvky severoněmecké renesance postavili koncem 19. století podle projektu vídeňského architekta Franze von Neumanna, který je také autorem radnice v Liberci. Frýdlantská radnice byla slavnostně otevřena v roce 1896, nahradila starou radnici z roku 1532, která stávala samostatně v západním prostoru náměstí. Sama budova má památkovou ochranu od roku 1958, teď ji chce vedení města zajistit i pro vybavení, které je původní.

"O tom, že požádáme o prohlášení některých částí mobiliáře radnice movitou kulturní památkou rozhodlo na svém zasedání zastupitelstvo. Tento krok považujeme za správný, protože nám usnadní získání dotací na restaurování tohoto historického nábytku. Zvláště lavice v obřadní síni už si odborný zásah zaslouží. Jsou běžně používané v rámci společenského života města a bohužel se to na nich také podepisuje. Nicméně i přesto chceme, aby obřadní síň zůstala živá a nestala se jen muzeem," řekl k záměru starosta Dan Ramzer (ODS).

Foto: www.mesto-frydlant.czPodle Zuzany Novotné, která má na městském úřadu v kompetenci památkovou péči, je prvním krokem k prohlášení mobiliáře movitou kulturní památkou podrobné nafocení všech částí nábytku, kterých se žádost bude týkat, a zaznamenání jejich rozměrů pracovníky Národního památkového ústavu (NPÚ). "Ten po projednání na interní komisi připraví podklady, které Ministerstvu kultury České republiky zašle ke schválení. Ministerstvo pak rozhodne, zda mobiliář kulturní památkou prohlásí, či nikoli. My pevně věříme, že vyjádření bude souhlasné," dodala.

Do oprav a restaurování historické radnice Frýdlant každoročně investuje i za přispění Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón statisíce. V posledních letech tak restaurátoři obnovili historický kazetový strop obřadní síně, loni zrestaurovali všechny vstupní dveře do budovy radnice, letos chce město opravit okna historické budovy. Na projekt za 2,8 milionu korun požádal Frýdlant o dotaci z ministerstva kultury. Práce by podle Petráškové měly začít v dubnu, hotovo má být do září.

čtk