Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senioři na Liberecku mají strach z chřipky a jejích následků. Přesto podceňují očkování, ukázal průzkum

05. 10. 2019 | 13:20

Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají senioři v Libereckém kraji. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich.

caj
ilustrační foto

Zkušenost se silnou chřipkou mají více než dvě třetiny obyvatel Liberecka v důchodovém věku.  23 % ji mělo za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi.

Vyplynulo z něj ale také, že o očkování proti chřipce letos uvažuje jen 28 % seniorů v regionu. Častěji jde o ty, kteří žijí aktivním životem, věnují se svým koníčkům, sportu a jezdí na dovolené. A také ty, kdo si chřipkou v uplynulých letech prošli. Stále je to však málo. „Proočkovanost seniorů na Liberecku je obecně slabá. Téměř polovina dokonce vůbec neuvažuje o preventivním očkování proti chřipce,“ říká Libor Kytýr, ředitel komunikace ze společnosti Sanofi.

Hlavním důvodem pro vakcinaci je pro většinu seniorů obava z vážných zdravotních komplikací a snaha snížit riziko přenosu nemoci na své okolí. Tři z deseti dotazovaných také udávají, že se snaží nemoc vyhnout, protože by je omezila v jejich zálibách. „Polovina dotázaných se navíc bojí, že by se po chřipce už nedostali do původní kondice,“ dodává Libor Kytýr.

Z minulých zkušeností seniorů také vyplývá, že nemoc déle trvala u těch, kteří jsouv běžném životě méně aktivní. Sportovce nebo ty, jež se intenzivně věnují svým koníčkům, trápila výrazně kratší dobu. Shodli se však, že v průběhu nemoci 75 % z nich se nezvládlo starat o domácnost, 49 % z nich muselo oželet své zájmy nebo přestat vypomáhat rodině například s hlídáním vnoučat.

„Dva týdny jsem vůbec nechodila. Muž mě nosil na toaletu. Já se vůbec nepostavila na nohy. Vlastně i bezprostředně poté se staral o domácnost hlavně on,“ vzpomíná na chřipku Jarmila Burešová (74). Aktivní seniorku, která dvakrát týdně sportuje, plave a jezdí na kole, nemoc zaskočila. „Večer jsem dostala horečku a do rána jsem byla úplně bez sebe. Selhal mi celý organismus. Ničím jsem nevládla, strašně jsem se potila, z horeček mi bylo na zvracení. Můj obvodní lékař za mnou denně jezdil. A pak ještě kolikrát večer volal, jak jsem na tom,“ vypráví s tím, že opravdu špatně ji bylo zhruba dva týdny.

Více než čtvrtina seniorů, jež onemocněli chřipkou, udává, že nemoc měla výrazný dopad na jejich následný zdravotní stav. 16 procentům dotazovaných zhoršila chronická onemocnění.

Co ještě vyplynulo z výzkumu mezi seniory na Liberecku:

Většina seniorů se pravidelně věnuje svým zálibám. 80 % dotazovaných uvádí jako hlavní zájem kutilství či ruční práce typu pletení. Více než polovina se věnuje sportu a ještě více (přes 78 %) je mezi seniory kulturních fanoušků.

Velký zájem je mezi libereckými seniory o cestování. Přes polovinu z nich jezdí na dovolené po Čechách, 46 %  i za hranice. Čtvrtina  seniorů v regionu si dovolenou nebo prodloužený víkend dopřává i více než třikrát za rok.

Jsou zde však výrazné regionální rozdíly. V Praze či na Ostravsku si alespoň jednu dovolenou dopřejí dvě třetiny lidí, třetina vyráží dokonce více než třikrát za rok. Naopak na střední Moravě 6 z 10 lidí za odpočinkem vůbec necestuje a tři dovolené ročně mívá jen každý desátý.

Kdo by se měl nechat očkovat a proč?

Nejvíce ohrožení jsou senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním, po transplantaci a lidé s poruchou imunity. Všem těmto skupinám proto odborníci doporučují nechat proti chřipce očkovat.

Ideální doba pro vakcinaci je v říjnu až prosinci.

Chřipka může způsobovat závažné zdravotní komplikace, například zánět srdce, postižení nervového systému nebo zápal plic. U dětí pak chřipka může vyvolat zánět středního ucha či nosních dutin.

TZ