Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem využije ročně kolem 50 tisíc cyklistů. K dispozici mají 80 km tras

11. 05. 2022 | 18:41

Kolem 50.000 cyklistů využije každoročně síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem v Libereckém kraji. Lokalita na česko-polské hranici nabízí 60 kilometrů tras různých obtížností na české straně a dalších více než 20 kilometrů na navazujících trasách v sousedním Polsku.

singltrek5
archivní foto + fotogalerie ze singltreku Artur Irma

Jde o jednu z největších sítí cyklostezek v Evropě, řekl dnes na dotaz ČTK Tomáš Kvasnička ze společnosti Singltrek, která má provoz areálu na starosti.

První lesní stezky v okolí Nového Města pod Smrkem na Liberecku si mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009, tehdy byl Singltrek pod Smrkem prvním podobným projektem nejen v Česku, ale v celé kontinentální Evropě. Investice do něj přesáhly 30 milionů korun. Zhruba třetinou se na projektu podílely Lesy ČR a dalšího zhruba půl milionu korun investují každoročně do oprav. Organizace ACES Europe vyhlásila zdejší síť cyklotras v roce 2019 Evropskou komunitou sportu.

Na údržbu a provoz tras přispívají mimo Lesů ČR i Nové Město pod Smrkem a Lázně Libverda, kde jsou nástupní místa, a také Frýdlant. Údržbu tras podporuje i Liberecký kraj, Singltrek pod Smrkem zařadil vedle běžeckých tras v Jizerských a Lužických horách a v Krkonoších ke sportovní infrastruktuře, na kterou bude ročně dávat dva miliony korun. Provozovatelé by podle Kvasničky zdejší tratě pro cyklisty rádi v příštích letech ještě zatraktivnili, přibýt by mohly další trasy. "Záležet bude na dohodě s Lesy ČR a ochranou přírody, jednání jsou teprve na začátku," řekl Kvasnička.

Návštěvnost v minulých letech rostla, jen loni byla podle předsedy správní rady společnosti Singltrek pod Smrkem Jana Pospíšila o něco nižší. Na vině mohlo být počasí, ale také třeba konkurence. Podobných tras v posledních letech v Česku přibylo, jen v Libereckém kraji jsou singltrekové tratě také třeba v Benecku v Krkonoších nebo v České Lípě. Na Singltreku pod Smrkem už se připravují na novou sezonu - slavnostní zahájení bikerské sezony 2022 na Singltreku pořádá po tříleté covidové pauze v sobotu 14. května Bikecentrum Libverda.

čtk