Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sociálnědemokratická místní elita se dnes u soudu potká kvůli dotačnímu čarování kolem lázní v Chrastavě

08. 10. 2019 | 7:13

V Liberci dnes začíná soudní líčení, při němž se bude posuzovat causa termálních lázní v Chrastavě. Začít mělo už v červnu, ale tehdy se řada obžalovaných omluvila, například pro střevní potíže, což tehdy předseda senátu Petr Neumann považoval za obstrukce. Liberecký soud přesto zahájení případu odložil na podzim.

ChrastavaLazneKudyznudy2
Foto z www.kudyznudy.cz

V cause je obžalováno 12 lidí kvůli údajnému dotačnímu podvodu při stavbě termálních lázní v Chrastavě. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení. Státní zástupce Petr Hořín je viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Způsobená škoda byla podle Hořína vyčíslena v řádu 100 milionů korun. 

U soudu se v roli obžalovaných objeví bývalý náměstek libereckého primátora Ivo Palouš a původní vlastník lázní a jednatel společnosti Imstav Jan Imlauf. Vyšetřování případu trvalo několik let, spis má asi 15 tisíc listin. „Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl již v červnu státní zástupce Petr Hořín.

Některým obžalovaným hrozí tresty i za podplácení, legalizaci výnosů z trestné činnosti či přijetí úplatku. Mezi obžalovanými je také bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek. „Nebudu se vyjadřovat," řekl. V kauze figuruje i bývalý soc. dem. náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp. 

Termální lázně leží v Chrastavě zhruba 11 kilometrů od Liberce. Pětihektarový areál slouží veřejnosti od 3. prosince 2012. Dokončena byla první etapa za 100 milionů korun, podstatnou část poskytla Evropská unie. Dokončení areálu za dalších 120 milionů ale zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který v dubnu 2013 vyvrcholil insolvenčním řízením. Dnes má areál nového vlastníka. Firma Dům pohody, které původně patřil, je v konkurzu, věřitelům dluží téměř 229 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která poskytla dotaci. 

archivní foto Artur Irma

Podle ČT24 jsou nyní lázně od léta uzavřeny, údajně kvůli údržbě. Tuto informaci nelze ověřit, jejich webové stránky jsou mimo provoz, facebookový profil je zastaralý a neaktualizovaný. V posledních letech lázně opravdu sloužily, je tam velký vnitřní bazén se systémem gejzírů, velká vířivka, sauny a pára. Atrakcí byl bar, u něhož se dalo sedět na souši i v bazénu.

uba, čtk

Fofo: Artur Irma