Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v kauze lázní v Chrastavě, v níž jde o celkem 338 milionů, ztěžuje hospitalizace jednoho z 12 obžalovaných

04. 02. 2020 | 11:31

Soud v Liberci v kauze dotačního podvodu se škodou skoro 340 milionů korun komplikuje hospitalizace jednoho z 12 obžalovaných na kardiochirurgii. Předseda senátu Petr Neumann kvůli tomu dnešní líčení zrušil a ve středu rozhodne, zda tohoto obžalovaného vyloučí k samostatnému projednání.

CHrLazneVetší
archivní foto

Dokazování v případu, který se týká i stavby lázní v Chrastavě, se totiž blíží k závěru. Ve středu chce soud vyslechnout poslední svědky a dokazování ukončit.

Líčení jsou plánovaná až do pátku, Neumanna ale ještě chce zvážit, zda po skončení dokazování líčení neodloží na jiný termín. Obává se, že za čtvrtek a pátek se nepodaří státnímu zástupci, všem obhájcům a obžalovaným přednést svůj závěrečný návrh.

Kauza se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun. Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i výšinu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla firma Imstav za evropské dotace. Podle spisu byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované. "Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl již dříve státní zástupce Petr Hořín.

Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od Imlaufa 12 milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to před soudem popřeli.

čtk