Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starosta Hejnic nemíní po výletnících uklízet "podpapíráky". Silnice na Smědavu a dále kolem Souše je zavřená. Tečka.

04. 04. 2020 | 5:46

Dělejte si, co chcete, ale hlavně ať to neomezuje mě! To je výstup z dvoudenní slovní facebookové přestřelky mezi starostou Hejnic Jaroslavem Demčákem (SLK) a Zuzanou Kocumovou, později posílenou i Jaromírem Baxou (liberečtí opoziční zastupitelé za LOL a krajští zastupitelé za ZPL).

DemčákSmědava
Foto: FB Jaroslava Demčáka

Zatímco Demčák chrání zájmy obce a jejích obyvatel, jde Kocumové i Baxovi výhradně o vlastní pohodu. Chtějí si jít svobodně zaběhat do Jizerek. Tam, kde je to příjemné jim. Nepřehlédnutelné sobectví halí do vzletných frází o svobodě jednotlivce. "Jájínkovský přístup" má samozřejmě oporu v sociální bublině obou libereckých lokálních politiků. Demčákovu přístupu zase tleská jeho okolí. Já se bavím.

V pátek večer hejnický starosta zveřejnil snímek silnice na Smědavu, kterak ji osobně přehradil množstvím zákazových značek. To, co vypadalo jako obstojná recese, se posléze zvrhlo v exhibici změnařských lebek, které snímek nasdílely na své profily a vůbec nebyly schopné zjevnou nadsázku pojmout. Netuší, jaký je hejnický starosta šprýmař...

Silnice z Bílého Potoka na Smědavu se v zimě neudržuje, ještě na ní leží sníh. Celou zimu je každoročně uzavřena kvůli ochraně vody v přehradě Souš a nikdo jí dosud neotevřel. Logicky je zavřené i parkoviště na Smědavě a zdejší vyhlášená restaurace. Jenže: Sněhu zas není tolik, aby se do sedla nedalo dojet a zaparkovat zde. Takže se nahoru minulý víkend jezdilo o sto šest. Navzdory zákazové značce umístěné v reflexním poli. Proto se Demčák rozhodl posílit stabilní zákazovou značku množstvím přenosných. To aby i tomu největšímu tupci či sobci doteklo, že nahoře fakt nemá co dělat.

Starosta Hejnic na FB napsal: "Byla uzavřena Smědava a další parkoviště po okolí. Ano, je to velmi kontroverzní věc, kterou nyní v naší lokalitě řešíme. A víme, že to bude polovina lidí kritizovat a polovina bude ráda. Proč tomu tak je? Je to z rozhodnutí podle nařízení krizového štábu LK, které reaguje na spoustu stížností z minulé teplé soboty. Máme-li nyní pomoci omezit šíření koronaviru, tak tomu fakt, že se budou lidé hromadně pohybovat v turisticky lákavých lokalitách a parkoviště tam budou praskat ve švech, moc nepomůže.

Navíc právě problém s výletníky před týdnem byl, že často nedodržovali nařízení o nošení roušek v intravilánu obce a také hromadné shlukování bylo naprosto běžné a místní se divili, jak je možné, že se kolem nich pohybuje hromada turistů co nedodržují současná pravidla. My jsme si ta pravidla nevymysleli, my je jen musíme dodržovat jako ostatní lidi, abychom tuhle krizi mohli brzy překonat.

Dalším důvodem je, že tu v okolí nyní není absolutně žádné zázemí pro turisty a výletníky. Takže když sem dorazí, nemají možnost si nikam odskočit na WC bez toho, aby nějak poznamenali své okolí nebo přírodu. A nemůžete po nás chtít, abychom po víkendu místo běžné činnosti spojené s ochranou města před virem řešili úklid "podpapíráků" kolem všech ploch u lesních cest...

Ano, jindy turisty milujeme a jsme rádi za cestovní ruch, ale nyní je stav nouze a primární je ochrana našich občanů a zaměstnanců. A srovnávat to, že když nyní sem nechceme pustit turisty z Liberce, tak by nám pak oni měli zakázat vstup do divadel, škol, fabrik a obchodů v Liberci si myslím, že je tak trošku mimo mísu. vážení zastupitelé města Liberce za LOL." (zdroj: FB J. Demčáka)

Reakce lidí z LOL jsou směšné jako název jejich pidipartaje. Kopírovat je sem nebudu, kdo chce, najde si je na facebooku. Každopádně musím ocenit zcela nový argument, jenž dosud nikdy nezazněl: Podpapíráky! Tím starosta Hejnic dostal i mě. Rozebírat to ale nechci. O to se postará ona Kohorta podivných přátel zeleného údolí otevřená lidem. Zatímco Demčák bude už čtvrtý víkend "lítat" po Hejnicích a organizovat (a informovat o tom na netu), oni budou po rodinné vycházce libereckým parkem sedět u svých displayů a kritizovat. Každý dělá jen to, co zvládne.

Alena Roubalová