Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svijanský sládek Petr Menšík byl pasován na Rytíře české chuti, jím vařené pivo má další ceny

22. 10. 2020 | 18:28

Svijanský sládek Petr Menšík dnes stal desátým nositelem titulu Rytíř české chuti, který se uděluje významným potravinářským osobnostem z řad manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků. Čestný titul přiznává hodnotitelská komise soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA.

Petr Menšík 2věnec
Titul Rytíř České chuti se uděluje od roku 2013 významné potravinářské osobnosti z řad manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků.

Jeho nositelem se může stát jen osobnost, která se dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů mimořádně zasloužila o výbornou pověst českých potravin. Ocenění se uděluje od roku 2013 a jako jeden z prvních je získal předchozí svijanský sládek František Horák.

„Petr Menšík je v oboru znám svým ortodoxním přístupem k tradičnímu vaření českého piva.
Je ochoten využívat moderní technologie, ale jen do té míry, aby nebyla narušena tradiční výroba, zejména s akcentem kvašení piva na otevřené spilce a zráním piva v ležáckých tancích. Zakládá si také na kvalitních surovinách a nepřipouští diskuse na toto téma ve smyslu úspory nákladů,“ uvedl
ve zdůvodnění předseda komise Ing. František Kruntorád, který Petrovi Menšíkovi ve Svijanech titul předával.

„Jako sládka pivovaru jej lze označit za duchovního otce a jednoho ze strůjců úspěchu Pivovaru Svijany, který se během jeho působení stal jedním z nejúspěšnějších českých pivovarů a během posledních 22 let zmnohonásobil výstav až nad hranici 700 tisíc hektolitrů. Je přitom vzácným důkazem toho, že i při takovém objemu výroby může pivovar důsledně zachovávat tradiční výrobní postupy a udržovat tradici českého piva v podobě, v níž se v minulém století proslavilo po celém světě,“ dodal.

Za další důvody František Kruntorád označil skutečnost, že Pivovar Svijany za dobu působení Petra Menšíka uvedl na trh téměř dvě desítky piv, která pravidelně získávají přední ocenění na domácích
i světových degustačních soutěžích. A v neposlední řadě vyzdvihl také to, že během své kariéry Petr Menšík vychoval několik dalších sládků a technologů, kteří si z jeho „školy“ odnesli především poctivý přístup k tradičnímu vaření českého piva.

„Děkuji za titul, který vnímám nejen jako ocenění práce své, ale hlavně těch, z jejichž celoživotní práce vycházím: všem generacím sládků, kteří usilovně pomáhali vytvářet postup výroby technologicky nejnáročnější potraviny vůbec ─ pravého českého spodně kvašeného ležáku. S úctou vzhlížím k mým předchůdcům, kteří vařili stejně dobré pivo v nesrovnatelně obtížnějších podmínkách, a snažím se jim vzdávat hold tím, že se striktně držím jejich mnoha desetiletími ověřených výrobních postupů. Zanechali nám v nich ohromné bohatství a jistě by se bránili zavádění úsporných průmyslových metod jako je třeba výroba piva v cylindrokonických tancích, stejně jako já,“ řekl při přebírání titulu Petr Menšík.

Foto: Pivovar Svijany

PETR MENŠÍK

Vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářských technologií v Praze. Profesní dráhu zahájil v Jabloneckém pivovaru, odkud později přešel do Vratislavského pivovaru, kde do jeho zavření působil jako vrchní sládek. Když se potom rozhodoval, zda jít do jistoty velkého nadnárodního koncernu, nebo do nejistoty malého tradičního pivovaru, rozhodl se pro Pivovar Svijany. Do tehdy malého a poměrně zanedbaného pivovaru, jemuž krátce předtím hrozilo zavření, nastoupil v roce 1998 nejprve jako obchodní ředitel. V této funkci ve Svijanech prosadil strategii výroby nepasterovaných piv.

Jako sládek se pak zaměřil na výrobu spodně kvašeného piva českého, plzeňského typu, kterému pivovar i přes podstatné rozšíření sortimentu zůstává věrný dodnes. Je ochoten využívat moderní technologie, ale jen do té míry, aby nebyly narušeny tradiční výrobní postupy. Na varně tak využívá ekonomicky i technologicky náročnější dvourmutový dekokční způsob, který svijanskému pivu dává jeho charakteristické plné tělo. Poté pivo kvasí v otevřených kádích
a patřičně dlouhou dobu nechává zrát ve sklepě v ležáckých tancích. Zakládá si na kvalitních surovinách a nepřipouští diskuze na toto téma ve smyslu úspory nákladů. Podílel
se na rozhodnutí, aby pivovar spravoval vlastní chmelnice v Polepských blatech, a pro dodávky kvalitního humnového sladu si vybírá osvědčené nezávislé sladovny. Zásadně se staví proti urychlování procesu výroby a umělé stabilizaci piva.

Díky tomu všemu je jedním ze strůjců svijanského úspěchu. Pivovar, který byl v roce 1998
před uzavřením a jehož roční výstav se pohyboval kolem 40 tisíc hektolitrů, se během jeho působení stal jedním z nejúspěšnějších českých pivovarů a během 22 let svůj výstav zmnohonásobil a překonal hranici 700 tisíc hektolitrů. Coby sládka pivovaru ho lze označit
za duchovního otce tohoto úspěchu. Jeho přístup k vaření piva je přitom důkazem, že tradiční výrobní postupy a charakter piva lze důsledně zachovávat i při tak velkém objemu výroby.

Rád je se „svým pivem“ v kontaktu, i doma dělá pokusy, z několika takových vzešel dnes velmi úspěšný Svijanský Rytíř nebo Svijanská Kněžna. Celkem uvedl na trh téměř dvě desítky piv
– v posledním období třeba Svijanskou Dvacítku či DUX. Je autorem řady inovací, jako jediný v Česku například plní pivo do nerezových dvoulitrových plechovek, protože striktně odmítá stáčení piva do plastu. Stál rovněž za technologií plnění nepasterovaného piva do plechovek, kterou Svijany rovněž zvládají jako jediný český pivovar.

Jeho piva sbírají každoročně řadu domácích i světových ocenění – letos byl například prémiový svijanský ležák „450“ ve světové soutěži World Beer Awards vyhlášen za nejlepší světlý ležák českého typu na světě.

Během své kariéry vychoval Petr Menšík několik dalších sládků a technologů, kteří si z jeho „školy“ odnesli především poctivý přístup k tradičnímu vaření českého piva.

Svijanská piva si připisují další ceny

Vzhledem k nouzovému stavu se tento týden výsledky dvanáctého ročníku soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA nevyhlašovaly jako dosud vždy v  Senátu, nýbrž pouze virtuálně. Cenu za kvalitní český výrobek v ní získala čtyři přihlášená svijanská piva s recepturou sládka Petra Menšíka ─ prémiový ležák "450", Svijanská Desítka 10 %, Svijanský Máz 11 % a Svijanský Rytíř 12 %.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, která musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu. „Soutěž je otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží. Výrobcům pomáhá proniknout do povědomí spotřebitelů a spotřebitelé díky ní mohou objevovat skutečně chutné české potravinářské výrobky. Tradiční české pivo k nim nepochybně patří a má v soutěži právem zvláštní místo,“ řekl k tomu již dříve ředitel projektu Česká chuťovka Josef Sléha. 

Kromě toho Svijany minulý týden získaly i tři ceny v jedenáctém ročníku soutěže speciálních
a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2020. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl medailovou pozici pro Svijanského Barona
(druhé místo v kategorii světlých speciálních piv) a Svijanskou 20 (třetí místo ve stejné kategorii).
V kategorii polotmavých a tmavých speciálních piv obhájila své loňské prvenství Svijanská Kněžna
13 %.

Jedenáctého ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku se letos zúčastnilo 10 pivovarů se 42 různými pivy.

TZ Pivovaru Svijany