Tržby Pivovaru Svijany vzrostly loni o 13,8 procenta na téměř 992 milionů korun
Pivovar Svijany zvýšil loni tržby na bezmála 992 milionů korun, v meziročním srovnání to představuje nárůst o 13,8 procenta. Na trh dodala firma rekordních 727.919 hektolitrů piva, o deset procent víc než v předcházejícím roce. Loňská výroba překonala o 2,5 procenta dosud rekordní předcovidový rok 2019, kdy největší pivovar v Libereckém kraji dodal na trh bezmála 710.000 hektolitrů piva, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.
Podle ředitele Romana Havlíka se významně zvýšil zejména prodej piva v plechovkách, v meziročním srovnání se plechovkového piva prodalo o 29 procent víc, o 11 procent stoupl prodej lahvového piva. Významně roste i prodej do zahraničí, loni se export na tržbách pivovaru podílel z 19 procent. Exportním trhem s největší dynamikou bylo Slovensko, kde odbyt svijanského piva stoupl meziročně o 13 procent. Roste i odbyt do Polska a dalších zemí.
Pivovar loni investoval 50 milionů do nové linky na plnění sudů. "Linka má zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, je však podstatně modernější a nesrovnatelně spolehlivější. Podstatné je pro nás i to, že na rozdíl od staré linky dokáže automaticky plnit a manipulovat i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl produkce pivovaru," řekl sládek Petr Menšík. Mytí malých sudů, kterých se denně plní kolem tisícovky, a manipulaci s nimi tak už není nutné dělat ručně.
Na hranici kapacity je varna, firma proto staví druhou. Investice za zhruba 120 milionů korun by měla výrobní kapacitu pivovaru zdvojnásobit. Nová varna je největší investicí v novodobé historii pivovaru, stavební práce už začaly. Celá akce je rozdělena do osmi projektů, vlastní varné nádoby dodá německá firma Ziemann. "Varna dnes vaří nepřetržitě, i o víkendech, a my se snažíme nějakým způsobem usnadňovat práci a zvyšovat komfort zaměstnanců, aby nemuseli dělat v nepřetržitém provozu a víkendy," doplnil Havlík.
Svijanský pivovar zaměstnává zhruba 190 lidí a loni oslavil 460 let. Firma si zakládá na tradičním výrobním postupu, takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Rozšířením se podle Menšíka nijak nezmění vlastní výrobní postup svijanského piva, jen se kapacita výroby přizpůsobí rostoucí poptávce. Nová varna by měla být v plném provozu příští rok na jaře.
čtk