Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turisté mohou u frýdlantské rozhledny využít nově zrekonstruované toalety

27. 06. 2021 | 16:29

Nové dámské i pánské toalety najdou nyní turisté u jednoho z oblíbených výletních cílů Frýdlantu, u rozhledny na Frýdlantské výšině. Vznikly z dosavadních nevyhovujících suchých toalet nákladem zhruba 600 tisíc korun včetně DPH. O rekonstrukci toalet požádal Město Frýdlant místní Klub českých turistů, který rozhlednu spravuje a zpřístupňuje veřejnosti.

ruce zloutenka
ilustrační foto

„Sociální zázemí u rozhledny bylo dlouhodobě opravdu nevyhovující a pro členy Klubu českých turistů Frýdlant i návštěvníky značně nekomfortní. Na začátku dubna proto začala celková rekonstrukce toalet, která skončila poslední květnový den. Dnes tak na rozhledně turisté najdou moderní bezvodé pisoáry, čisté a pohodlné toalety, umyvadla s tekoucí vodou a zázemí je vybaveno i topením, které se dá ovládat na dálku. To je užitečné především v zimním období, kdy je možné topení operativně při poklesu teplot zapnout na dálku tak, aby nedošlo k zamrznutí vody v trubkách,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Rekonstrukce toalet přišla městský rozpočet na téměř 495 tisíc korun bez DPH, s DPH se částka vyšplhala na 598 tisíc korun. „Cenu se oproti původním předpokladům podařilo vyjednat poloviční a zahrnuje nejen obnovu sociálního zařízení, ale také výměnu oken, dveří a novou fasádu objektu, ve kterém se toalety nacházejí,“ doplňuje Lenka Vebrová z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Obnova sociálního zázemí ale není poslední investiční akcí, kterou město na frýdlantské rozhledně uskutečnilo. „V plánu máme také opravu samotné věže rozhledny. Letos dojde na zabezpečení částí, které by mohly být z hlediska bezpečnosti návštěvníků rizikové, v příštím roce bychom rádi opravu věže rozhledny dotáhli do konce,“ dodává místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Frýdlantská rozhledna stojí ve výšce 399 metrů n. m. a je vysoká 21 metrů. Pro turisty je v červnu otevřena vždy v sobotu a neděli od 9:00 do 18:00 hodin, o prázdninách pak bude přístupná denně kromě pondělí. Od úterý do pátku v čase 10:00 – 17:00 hodin a o víkendech od 9:00 do 18:00 hodin. Vstupenka na věž vyjde dospělého na 20 korun a dítě na polovinu.

www.mesto-frydlant.cz