Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Hrádku nad Nisou vymění čtvrtinu veřejného osvětlení za úsporné LED. Náklady mají klesnout na polovinu

26. 03. 2024 | 5:49

V Hrádku nad Nisou na Liberecku vymění letos čtvrtinu svítidel veřejného osvětlení za úsporná LED. Na projekt za zhruba čtyři miliony korun získala radnice dotaci z Národního fondu obnovy. Počítá se s výměnou 357 výbojkových lamp v Žitavské ulici směrem ke Kristýně, v Oldřichovské a Loučné ulici a v Oldřichově na Hranicích.

hrádek1
Hrádek nad Nisou.

Dalších 56 pouličních lamp dodavatel doplní, řekla ČTK mluvčí radnice Eva Malá. Náklady na osvětlení v této části by se měly snížit na méně než polovinu.

Práce na výměně svítidel začnou nejpozději v květnu, záležet bude na klimatických podmínkách, hotovo by mělo být do konce července. "Hledáme způsoby modernizace osvětlení tak, aby bylo nejen efektivní, ale také energeticky úsporné. Instalace LED světelných zdrojů se stává stále běžnější, protože má výrazně nižší spotřebu energie a delší životnost než výbojky nebo tradiční žárovky," uvedl starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

Ulice v příhraničním Hrádku nad Nisou osvětluje 1466 lamp veřejného osvětlení, nejstarší jsou z 50. let minulého století, na obnově osvětlení pracuje město od roku 2015. "Nová svítidla vyzařují takzvané teplé bílé světlo, ve svítidlech je také naprogramovaný stmívací profil, který snižuje množství vyzařovaného světla na 60 procent," řekl Pavel Nývlt z městského odboru správy majetku. Tím se podle něj omezí spotřeba elektřiny, klesne i množství vyzařovaného světla.

Do modernizace veřejného osvětlení investuje v posledních letech řada měst v Libereckém kraji. Třeba v Jablonci nad Nisou investovali v posledních šesti letech do výměny osvětlení za úsporná LED 65 milionů korun, práce tam budou pokračovat i letos, kdy je v plánu výměna dalších 1500 lamp. "Důvodem postupné modernizace byla končící životnost lamp, snaha zmírnit dopady na životní prostředí a v době energetické krize také snížit náklady pro město," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

V modernizaci veřejného osvětlení plánují letos pokračovat i v Novém Boru na Českolipsku. Loni vyměnili 544 lamp za úspornější, ale výkonnější LED svítidla, radnice na to získala 3,4 milionu korun z programu ministerstva průmyslu a obchodu. Letos je podle místostarosty Tomáše Maška (SNK ED - Nový Nový Bor) v plánu rekonstrukce veřejného osvětlení na Palackého náměstí za dva miliony korun a také výměna dalších 630 svítidel za úsporné LED a 80 stožárů dohromady za deset milionů korun, podmínkou je získání dotace.

čtk