Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V zámku Lemberk sice bylo jen těsně nad nulou, i tak první návštěvníci přišli

02. 04. 2022 | 15:35

Kolem 60 lidí si dnes nenechalo ujít zahájení sezony na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí. Přišli na prohlídku zámku, i když uvnitř je teplota jen těsně nad nulou. "Docela mě návštěvnost překvapila. Myslela jsem si, že vzhledem k počasí nepřijde skoro nikdo," řekla dnes ČTK zámecká průvodkyně Šárka Procházková.

LemberkIrmaNew1
Foto: Artur Irma

V noci mrzlo, přes den venku foukal studený vítr, bylo zataženo a teplota se nedostala ani ke čtyřem stupňům Celsia.

Jedním z prvních návštěvníků byl padesátiletý Radek od Mimoně. "Je zima. Venku se nedá chodit a zámky jsou ideální," řekl ČTK. Teplota uvnitř i venku zámku byla dnes obdobná. "Uvnitř je to ale furt příjemnější než vítr venku," dodal návštěvník.

Na Lemberku byla na dnešní zahájení sezony přístupná i středověká věž, která je nejstarší dochovanou částí bývalého hradu, jež zde původně stál. Patří mezi největší lákadla zámku, otevřená bývá nepravidelně. "Láká hodně, když je krásné počasí a když je dobrá viditelnost. To lidé kolikrát nejdou ani do zámku, ale spíš jdou jen na tu věž," uvedla zámecká průvodkyně. Gotická věž je přístupná po 121 strmých žebříkových schodech a je z ní výhled na Jablonné, Tlustec, Ralsko, Lužické hory a při dobré viditelnosti i na Ještěd. Pro návštěvníky je atraktivní vidět shora i zámek.

Foto: Artur Irma

Lemberk stojí na místě původně gotického hradu, který v první polovině 13. století založil Havel z rodu Markvarticů. Známa je především jeho žena Zdislava, která byla v roce 1995 prohlášena za svatou. V polovině 16. století prodělal hrad renesanční přestavbu a další pak ve druhé polovině 17. století za pánů z Bredy, kdy dostal dnešní raně barokní podobu. Naposledy zámek patřil rodu Clam-Gallasů, od roku 1945 je v majetku státu.

Veřejnosti byl zámek zpřístupněn v roce 1951, ale jen na 20 let. V roce 1971 se na nádvoří zřítila část korunní římsy v délce asi deseti metrů ze západního křídla. Při následné kontrole se zjistilo, že zámek je staticky narušen a dřevěné části jsou napadené houbou a plísněmi. Po rekonstrukci je zámek znovu otevřený od roku 1992, letos na podzim podle Procházkové plánují uspořádat vzpomínkovou akci ke 30 letům od znovuotevření.

Zámek má tři prohlídkové okruhy, na prvním jsou hlavní reprezentační místnosti, druhý je zaměřený především na provozní místnosti a třetí, bez průvodce, na vývoj zámeckých i měšťanských interiérů od 18. do 20. století. Na Lemberk před pandemií koronaviru ročně přicházelo přes 30.000 lidí, loni jich v důsledku koronavirových omezení bylo jen bezmála 25.000. Letos žádná epidemická opatření zatím neplatí, při vstupu do zámku ale návštěvníci procházejí staveništěm. Po celou letošní sezonu budou řemeslníci za více než 18 milionů korun opravovat vstupní objekty. Pracovat budou na budově kastelánky s hlavní vstupní branou, renesanční věži na mostě, jenž vede k zámku, ledárně a znovu postaví kůlnu, která se zřítila v 60. či 70. letech minulého století.

čtk

Níže ve fotogalerii archivní snímky z Lemberka.