Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantě obnovili po útoku vandalů památník obětem I. světové války

05. 09. 2024 | 10:19

Na starém větrovském hřbitově byl 4.září symbolicky znovu odhalen opravený pomník obětem I. světové války.

frýdlant památník  SM 8764
Foto: Marek Sekáč

Město Frýdlant díky daru firmy RENGL s.r.o. opravilo poškozené desky se jmény bývalých obyvatel místní části Větrov (dříve Ringenhaim), kteří se stali obětmi I. světové války. Dárce věnoval polovinu z celkového nákladu 53 186,- Kč na nové desky, které již nejsou z plastového bronzu, ale jsou vyrobeny z kamene.

Autorem desek je místní frýdlantský kameník Vojtěch Lukešák.

Vandalové zničili desky, které byly součástí celkové opravy pomníku, finančně podpořené  Ministerstvem obrany ČR v roce 2023.

"Nesmíme zapomínat na ty, kteří se stali obětí válečného běsnění, proto jsem rád podpořil opravu pomníku, jako lokální patriot severního českého pohraničí. Narodil jsem se ve Šluknovském výběžku, tak máme identickou historii česko - německého příhraničí," řekl zástupce donátora, majitel firmy Rengl, s.r.o., Jaroslav Rengl.

"Jsem rád, že jsme bývalému větrovskému hřbitovu vrátili jeho význam a proto  město tento veřejný prostor pravidelně udržuje, jako nedílnou součást historie. " dodal Dan Ramzer, starosta města Frýdlant. Pietního aktu se zúčastnili i zástupci složek IZS, válečných veteránů a krizového řízení města.

www.mesto-frydlant.cz

Foto: Marek Sekáč