Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu letos vysázejí na 200 stromů i díky penězům z Fondu malých projektů Turów

10. 04. 2024 | 10:10

Ve Frýdlantu na Liberecku vysázejí letos na 200 nových stromů i díky penězům z Polska. Podél chodníčků na sídlišti mezi Husovou a Sídlištní ulicí nechalo město vysázet 77 okrasných ovocných stromků. V plánu je také výsadba ovocné aleje se 141 stromy od Novoměstské ulice k Bažantnici, na kterou získala radnice dotaci z Fondu malých projektů Turów.

sazeni2 20
ilustrační foto

Nové lípy a platany nahradí i stromy, které kvůli špatnému stavu museli pokácet na rozhledně, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková.

"Stromky jsme na sídliště vysázeli jednak proto, aby ho ozelenily a zkrášlily, a pak také proto, aby v létě poskytovaly lidem stín. Jejich výsadbu zajistilo technické oddělení města společně s našimi zahradníky, takže náklady ve výši necelých 100.000 korun představují jen pořizovací cenu stromků," doplnil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS). Šest nových ovocných stromů oživí podle něj také zahradu domu s pečovatelskou službou. "Aby si v budoucnu mohli tamní obyvatelé dojít na zahradu v létě utrhnout švestku, hrušku, letní jablko nebo třešně," dodal.

Díky dotaci z Fondu malých projektů Turów vysází letos město nové stromořadí podél účelové komunikace směrem na Bažantnici. Na výsadbu 141 jabloní, hrušní a švestek získala radnice dotaci 1,18 milionu korun, z vlastního přidá 295.000 korun. Součástí projektu je také kácení dožilých stromů a keřů a odfrézování pařezů. Nová alej naváže podle Petráškové na jabloňové stromořadí, které město vysázelo ve spolupráci s žáky střední školy hospodářské a lesnické a speciální základní školy před třemi lety podél cyklostezky směrem na Nové Město pod Smrkem.

Fond malých projektů Turów je jedním z výsledků česko-polské dohody o kompenzacích škod způsobených těžbou uhlí v polském dole Turów u hranic s Českem. Polská a česká vláda, Dolnoslezské vojvodství a Liberecký kraj se do něj zavázaly dávat rovným dílem dohromady 500.000 eur ročně (12,68 mil.Kč). Klíčová je podpora projektů zaměřených na zadržení vody v krajině, peníze tak lze žádat na obnovu nebo vytváření vodních prvků, zasakování vody nebo právě na výsadbu stromů.

Ve dvou výzvách už Fond malých projektů Turów rozdělil žadatelům z Česka a Polska v přepočtu přes 18 milionů korun a podpořil 17 projektů dohromady za 39 milionů korun. Aleje díky tomu plánují sázet nebo ošetřit také v Hrádku nad Nisou, Mníšku, Chrastavě nebo polské Bogatyni. Do konce června je možné žádat ve třetí výzvě, kde je k dispozici přes 703.743 eur, (17,84 mil.Kč). Administraci projektu nemá na starosti Liberecký kraj, ale Euroregion Nisa.

čtk