Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu otevřou Památník české školy, jako připomínku 100 let české výuky v pohraničním městě

10. 09. 2019 | 19:23

Ve Frýdlantu na Liberecku vznikl Památník české školy jako připomínka 100 let české výuky v tomto pohraničním městě. Podařilo se pro něj shromáždit přes 1000 kilogramů listin, žákovských školních výrobků a pomůcek. Památník se bude otevírat v sobotu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Milan Maršálek ze spolku Český svět.

frydlant radnice MAD
Foto: Mad

"Vzniklá expozice zachovává památkový ráz budovy včetně chlebové pece, kurníku v chodbě a stavu chléva. Na 35 panelech je přes 200 fotografií a dokumentů z doby před 100 lety i časů nedávných. Je vystaveno přes 200 výrobků dětí ze školních dílen, přes 30 papírových závěsů k danému předmětu, bezpočet učebnic a školních sešitů," uvedl Maršálek. V expozici je také například 15 slabikářů, českých i zahraničních, nebo učebnice, kterou napsal poslední předválečný a první poválečný frýdlantský ředitel české školy L. A. Vodák. Pozoruhodné jsou podle Maršálka i třeba plastové pomůcky. "U nichž už mnohdy nechápeme jejich smysl," dodal.

Součástí expozice jsou také malby, školní přípravy a další dokumenty dlouholeté frýdlantské učitelky Marie Bártlové (Hnátnické), která se v domku s památníkem narodila. Památník je v Dlouhé ulici ve Větrově, v drobném selském stavení z přelomu 18. a 19. století. Po roce 1911 se tam scházeli čeští řemeslníci a většinou železničáři, kteří usilovali o vznik školy s českým vyučovacím jazykem. "To se podařilo až v říjnu 1919. O vznik školy se zasloužil především dělník na trati Václav Bělík," uvedl Maršálek. Učilo se tehdy v provizorních, velmi těžkých podmínkách. Po Bělíkovi je ve Frýdlantu za jeho zásluhy pojmenovaná ulice. "Kromě tohoto faktu ale zůstal pro veřejnost osobností neznámou," uvedl Maršálek.

To by měl památník napravit. Jeho otevření připravil spolek Český svět s Vlasteneckým dobročinným spolkem baráčníků Frýdlant - Větrov. Oslavy 100 let školství ve Frýdlantu v něm začnou v sobotu ve 14:00.

čtk