Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska, dopravu zajišťuje evakuační tatra

14. 09. 2024 | 8:00

AKZUALIZOVÁNO: Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Do domů se zatím voda nedostala. ČTK to řekl starosta Michal Scheidl.

Evakuační tatra1
Foto z www.pozary.cz

"V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky," uvedl dnes ráno starosta. Voda nadále pozvolna stoupá, v 11:00 byla hladina Smědé ve Višňové-Předláncích ve výší 280 centimetrů. Extrémní povodeň, tedy padesátiletá voda nastává při 336 centimetrech.

Obyvatele podle starosty zatím evakuovat nemuseli, tatru ve Višňové potřebují k přepravě lidí. "Aby občané měli možnost se dostat z vesnice a do ní," řekl.

Voda z řeky se zatím do domů nedostala, je na silnicích, loukách a zahradách. Hasiči vodu odčerpávají, na místě mají i velkokapacitní čerpadlo. "Velmi dobře tam zafungoval i poldr, který je vybudovaný nad Višňovou. Ten v tuto chvíli zachycuje obrovské množství vody," řekl krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. Hasiči už v pátek navíc postavili zhruba stometrovou protipovodňovou hráz v Poustce, která se podle Hadrbolce osvědčila. "Zhruba o 70 metrů bychom ji měli prodlužovat," dodal.

Ve Višňové sice dopoledne přestalo pršet, to ale podle starosty pro další vývoj není až tak důležité. "My se řídíme tím, jak to je na horách, protože když prší na horách, tak pak za nějakých pět hodin je to u nás. Mám informaci, že by ani tam mělo pršet, ale to je informace čerstvá. Takže pořád vidím, že ve Frýdlantu se to zvyšuje, takže něco k nám ještě doteče," dodal Scheidl. Zhruba pět hodin trvá, než do Višňové doteče voda z Hejnic. Podle krajského povodňového portálu kulminovala Smědá v Hejnicích v 9:00 na 254 centimetrech, v 11:30 byla o 42 centimetrů níže, což ale stále značí třetí povodňový stupeň.

čtk

O evakuační tatře za 4 756 268 Kč

HZS ČR dodal do krajů třináct kusů nákladních automobilů Tatra 815–7 6×6 s valníkem a hydraulickým čelem.

Automobil je určen pro potřeby evakuace osob, přepravu kusového materiálů a pro vyprošťování vozidel, a to především při velkých povodních, chemických nebo radiačních haváriích a při dalších živelních pohromách a ve složitých terénních a prostorových podmínkách.

Každý z HZS krajů – s výjimkou Prahy, obdržel jeden kus. Cena zakázky byla 61 831 484 Kč včetně DPH, jeden kus tedy vyšel na 4 756 268 Kč.

Více na www.pozary.cz