Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Východní filozofii, tanec i zpěv mohli poznat všichni od Českého Dubu po Děčín. Také v průvodu s dvěma voly

05. 08. 2022 | 5:00

Dvacátý devátý ročník Padayatry, putujícího festivalu, se poprvé za dobu svojí existence přesunul na sever Čech. Milovníci a obdivovatelé východní, především indické kultury, se mohli od 18. července do 30. stejného měsíce seznámit s tradiční indickou filozofií, poslechnout si tématickou hudbu, shlédnout divadelní představení nebo se připojit k průvodu a spolu s účastníky festivalu putovat krajinou. Pěšky, jen v doprovodu povozu taženého dvěma voly.
 

padayatra05top
V čele průvodu jdou dva voli.

Už od roku 1993 se každé léto vydávají příznivci indické filozofie na pouť po městech v České republice. Po cestách zpívají, rozdávají knížky s hinduistickou tématikou a ve vybraných městech sehrají divadelní i hudební představení s možností například ochutnat tradiční indická jídla. První ročník se konal v okolí jihočeských Českých Budějovic a letos se poprvé příznivci Haré Kršna vypravili do severních Čech.

Vůl 1

Kdo by čekal, že se mezi jednotlivými místy přesouvají pomocí aut, byl by zklamaný. Jako jediný dopravní prostředek slouží povoz tažený dvěma statnými voly. Denně putující průvod ujde přes deset kilometrů. Ohlasy na první návštěvu Padayatry, jak se celá akce nazývá, v severních Čechách jsou více než pozitivní.

“Nečekali jsme, že bude takový zájem nejen o představení a hudební večery. Mnoho lidí se k nám po cestě přidávalo a putovalo s námi. Například v České Lípě přišly na odpolední a večerní program více než dvě stovky lidí, což bylo hodně příjemné překvapení,” říká za organizátory Vojtěch Huřík.

Především v lokalitách, kde je větší počet lidí, kteří bojují s nezaměstnaností, nedostatkem peněz a chudobou, byl o indické učení zájem větší. “Mnozí, především členové romské komunity, nám říkají, že vědí, že jejich život, který vedou, není úplně tou správnou cestou. Mnoho z nich je silně věřících a indické písně je zajímají, stejně tak i příběhy,” dodává k letošní zkušenosti z Padayatry Vojtěch Huřík. Konkrétně průvod s povozem letos zavítal do Českého Dubu, Chrastné, Hamru na Jezeře, Mimoně, Zákup, České Lípy a dále do Ústeckého kraje, kde celý festival vyvrcholil 30. července v Děčíně.

Putování světem...

Padayatra navazuje na starou indickou tradici dlouhých putovních cest, během kterých poutníci hledali odpovědi na svá každodenní trápení, neshody mezi lidmi, a také hledali vlastní smysl života. Poznatky se následně předávaly skrze příběhy, které se časem zaznamenaly do knih.

Jednou z nich a pro Haré Kršna nejdůležitější a stěžejní je Bhagavad-gíta, v které jsou obsaženy nejdůležitější moudrosti indických myslitelů. Základem filozofie Bhagavad-gíty je umění rozlišit svoje já, duši, od svého hmotného těla.

Každodenní program české Padayatry se skládal z hudebních ukázek, ochutnávek indického jídla (které mimochodem nezištně členové Haré Kršna už dlouhé týdny rozdávají zdarma uprchlíkům před válkou na Ukrajině na pražském Hlavním nádraží), tanec, divadelní představení letos o pyšném princi, soutěží pro děti i dospělé a krátkého povídání o indické kultuře a filozofii. Program, který sám o sobě trvá necelé dvě hodiny, v každém z navštívených měst přivábil desítky až stovky lidí, kteří si našli čas na seznámení se pro nás exotickými myšlenkami i kulturou.

Vůl 2. Pro děti volek...

Mnohé děti, kromě představení v podobě pohádky, zaujali nejvíc dva tažní volci, kteří si po celodenním putování v místě večerního programu odpočinuli. Členové Haré Kršna jsou s letošním průběhem Padayatry spokojení a do budoucna se chtějí na sever republiky vrátit. Příští jubilejní ročník se ale bude konat tam, kde vše začalo, tedy v okolí Českých Budějovic.

lux, foto od hnutí Haré Kršna (se svolením)