Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z Hrádku vyjede autobusová linka přes tři země. 5x překročí českou, německou a polskou hranici

27. 06. 2021 | 8:04

Z Hrádku nad Nisou vyjede v sobotu 3. července znovu autobusová linka přes tři země. ČTK to řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Na své více než 60 kilometrů dlouhé cestě překročí autobus pětkrát českou, německou a polskou hranici. Konečnou má v polském městě Swieradów Zdrój. Poprvé vyjela přeshraniční linka 691 loni 1. srpna, provoz pak kvůli koronavirovým opatřením přerušila počátkem listopadu.

busHranice
archivní foto

"Je podepsáno memorandum o spolupráci české, německé a polské strany, spuštění linky umožnila současná pandemická situace. Na financování linky se budou podílet všechny tři strany a nebude už financována z evropských fondů v rámci projektu Trans-Borders jako na začátku projektu. Měla by jezdit i mimo letní sezonu, záležet ale bude na tom, jaká bude na podzim situace ohledně covidu," doplnil Sviták.

Turistická linka spojuje zajímavá místa Německa, Česka a Polska a otevřela obyvatelům Libereckého kraje oblast Jizerských hor z polské strany, která byla dosud odříznutá od veřejné dopravy. Autobusy linky 691 jezdí o víkendech třikrát denně. Ranní autobus vyjíždí z Hrádku nad Nisou a zamíří do Žitavy, další dva spoje pak už vyjíždějí ze Žitavy. Autobus končí v Polsku ve Swieradówě Zdróji u dolní stanice lanovky k chatě pod Stógem Izerskim (Jizerský stoh).

Koronavirová pandemie poznamenala už rozjezd projektu. Podle původních plánů měla linka loni provoz zahájit už 6. června. První cestující se ale svezli až v srpnu, kvůli pandemii dlouho nebylo jasné, zda vůbec vyjede. Zájem byla ale poměrně velký, autobusy za tři měsíce víkendového provozu využilo více než 1900 cestujících. Největší zájem byl ve druhém srpnovém víkendu, kdy linka přepravila 269 turistů a pak o druhém víkendu v září, kdy ji využilo 256 lidí.

čtk