Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zanedbaný prostor poblíž centra chtějí v Hrádku nad Nisou za 33 milionu korun proměnit v park

27. 02. 2024 | 10:16

Zanedbaný a náletovými dřevinami hustě zarostlý prostor mezi sídlištěm Pod Tratí a Legionářskou ulicí chtějí v Hrádku nad Nisou na Liberecku proměnit v park. Náklady podle odhadu projektantů přesáhnou 33 milionů korun, radnice žádá dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), získat může zhruba 23 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí městského úřadu Eva Malá.

PARK1
ilustrační foto

Součástí projektu je také úprava plochy před sokolovnou a svahu pod sídlištěm, který je v současnosti téměř nepřístupný. "Žádost o dotaci jsme podali ve druhé polovině ledna, výběrové řízení na zhotovitele vyhlásíme až poté, co dotaci obdržíme. Samotná revitalizace by pak mohla začít začátkem stavební sezóny v příštím roce, podle počasí," doplnila Jana Davidová z odboru dotací a rozvoje města. Nejpozději v roce 2026 by podle ní mohl nový park začít sloužit veřejnosti.

Prudký svah mezi sídlištěm a Legionářskou ulicí je zarostlý náletovými dřevinami včetně invazivní křídlatky japonské. Prostor lidé často využívají pro odkládání komunálního odpadu, obtížná je tam proto podle Malé nejen údržba zeleně, ale také chůze. "Hlavní průchozí trasa a chodníky u sokolovny nejsou bezbariérové. Vzrostlé stromy jsou ve většině případů nebezpečné nebo na hranici životnosti, ve východním cípu území je navíc prameniště," popsala problémy lokality mluvčí.

Zanedbaný prostor je blízko centra města, po obnově by měl nabídnout místním i návštěvníkům možnost odpočinku v příjemném prostředí biologicky rozmanitého parku. Vznikne tam kromě jiného bezbariérové propojením ulic Legionářské, Sadové a Pod Tratí. "Změnou uspořádání parkoviště pod sokolovnou se na stejnou plochu vejde dvojnásobné množství aut," řekl starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). Vznikne tak parkoviště pro 32 aut a také vyhrazená místa pro majitele elektromobilů s dobíjecí stanicí.

Sídliště by mělo s Legionářskou ulicí propojit i schodiště. "Počítá se s novou výsadbou 40 stromů, více než 360 keřů a vybudováním dětského hřiště před sokolovnou," dodal starosta. U sokolovny vznikne louka s lučními květinami, ústřední částí parku bude tůň v místě, kudy kdysi protékal městský náhon. Napájet ji bude relativně vydatný pramen čisté vody, který tam vyvěrá. Okolí tůně plánuje město upravit tak, aby tam našli domov obojživelníci a další drobní živočichové. Pravou část parku, kde je v plánu stavba mateřské školy, zpevní opěrná zeď.

čtk