Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zkrachovalý všesportovní areál na Javorníku mění majitele, zimní sezona tak zřejmě není v ohrožení

13. 11. 2019 | 10:03

Zkrachovalý Všesportovní areál Obří sud Javorník u Liberce mění majitele. Prodej mimo dražbu zajistila společnost Naxos, kupec zatím nezaplatil. Má na to tři měsíce, zaplatit musí do konce ledna, uvedla dnešní liberecká příloha MfD. Podle insolvenčního správce Lee Loudy se areál připravuje na zimní sezonu, aby mohla začít podobně jako v jiných letech.

lyžejavornikhromada
archivní foto

Všesportovní areál Obří sud Javorník slouží veřejnosti od prosince 2010. Ročně ho navštíví kolem 180.000 lidí. Jeho vybudování přišlo zhruba na 200 milionů korun, více než 99 miliony korun na něj přispěla Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Od 16. dubna je areál v konkurzu, věřitelům dluží 182 milionů korun. Naxos odhadl cenu areálu na 100 milionů korun, kupec získá nemovitosti i zaměstnance a provoz. "Jméno vítězné společnosti ani sumu ale kvůli obchodnímu tajemství říci nemůžu," uvedl za Naxos Libor Nevšímal. Zájemců podle něj bylo víc.

Majoritním vlastníkem zkrachovalého střediska byl fotbalový reprezentant Václav Němeček, který držel 70 procent. Menšinovým vlastníkem byla obec Jeřmanice s 27 procenty. Ta teď podala na Němečka trestní oznámení. "Mohl spáchat trestný čin tím, že pravděpodobně zatížil majetek společnosti Všesportovní areál Obří sud Javorník bez souhlasu valné hromady společnosti kvůli své osobní půjčce. A to ve prospěch věřitele, společnosti Express Money," uvedla obec na svých webových stránkách.

čtk

Foto z 28. října 2019.Rekreační areál Javorník byl už na podzim v běžném provozu. Například o prodlouženém víkendu na konci října fungovala čtyřsedačka i bobová dráha. Byly tam davy, protože počasí bylo velmi přívětivé.