Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

7 zlatých, 8 stříbrných, 19 bronzových. Krajské družstvo bodovalo na letní olympiádě dětí a mládeže

17. 09. 2024 | 8:42

Na devátém místě se v Hrách XI. letní olympiády dětí a mládeže umístilo družstvo Libereckého kraje. Klání se konalo na konci června v Jihočeském kraji, vítězem se stalo Hlavní město Praha. Her se zúčastnily více než čtyři tisíce sportovců a trenérů z celé České republiky.

Olympiáda (3)
Foto: LK

„Nejlepším sportovcům jsme včera v Hop aréně v Liberci předali ocenění v podobě pamětního listu a finanční odměny. Věřím, že to pro ně bude motivace k další reprezentaci našeho regionu,“ sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Olympiáda dětí a mládeže 2024 dopadla pro Liberecký kraj skvěle. Věřím, že výprava dostála svého motta a opravdu jsme si to užili. Chtěl bych moc poděkovat všem sportovcům – olympionikům, jejich trenérům, rodičům a všem, kteří jim pomohli k senzačním výkonům při reprezentaci našeho kraje,“ řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Foto: LK

Liberecký kraj vyslal na tyto hry bezmála třistačlennou výpravu. Sportovci a sportovkyně soutěžili v lehké atletice, badmintonu, basketbalu, beach volejbalu, cyklistice, florbalu, fotbalu, házené, karate, kanoistice, jachtingu, orientačním běhu, plavání, para plavání, moderní gymnastice, softbalu, sportovní střelbě, triatlonu, stolním tenise a volejbale.

Slavnostní zahájení se konalo v neděli 23. června na náplavce v Českých Budějovicích. Poprvé byl zahajovací ceremoniál veřejně přístupný. Výpravu Libereckého kraje vedla jako vlajkonoška rodačka z Harrachova Eva Puskarčíková, bývalá reprezentantka v biatlonu.

„Zajištění samotného průběhu her bylo na vysoké úrovni. Zejména zahajovací ceremoniál bude pravděpodobně na dlouhou dobu nezapomenutelným a nepřekonatelným zážitkem. Vnitřní a venkovní sportoviště byla připravena na nadstandardní úrovni,“ dodal Čeřovský.

Nejúspěšnější sportovci krajské výpravy byli karatisté, kteří získali celkem deset medailí, atleti se sedmi medailemi a plavci a střelci, jež vybojovali tři medaile. Největším překvapením výpravy se stali kanoisté, kteří nastoupili do nafukovacích kánoí v disciplíně C2mix Cross poprvé v životě a vybojovali bronzovou medaili. Téměř všechny medailové úspěchy (vyjma beach volejbalu a volejbalu dívek) byly z individuálních sportů. V kolektivních sportech byli kromě úspěšných volejbalistek také florbalisté, kteří již potřetí na hrách obsadili čtvrtou příčku.

Reprezentanti Libereckého kraje získali ve dvanácti disciplínách celkem 34 medailí, z nichž bylo 7 zlatých, 8 stříbrných a 19 bronzových. Hostitelem příští olympiády bude Moravskoslezský kraj.

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2024 zisk medailí sportovců z Libereckého kraje

sport

zlato-stříbro-bronz

Atletika

3-2-2

Beach volejbal

0-0-1

Cyklistika

1-0-0

Jachting

0-0-1

Kanoistika

0-0-2

Karate

1-4-5

Orientační běh

2-0-0

Paraplavání

0-0-1

Plavání

0-1-2

Sportovní střelba

0-1-2

Triatlon

0-0-2

Volejbal dívky

0-0-1

Celkem

7 zlatých, 8 stříbrných, 19 bronzových

LK/Jan Mikulička