Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Aktualizovaná koncepce ochrany přírody má přispět k udržení příznivého stavu přírody a krajiny

14. 09. 2021 | 15:25

Aktualizaci Koncepce ochrany přírody a krajiny Libereckého kraje 2021+ (KOP LK 2021+) schválili na svém jednání krajští radní. Jde o střednědobý strategický dokument, který na základě analýzy stavu přírody a krajiny a trendů jejího vývoje na území Libereckého kraje určuje cíle, úkoly a opatření pro období od roku 2021 dále. Opatření mají přispět k udržení příznivého stavu přírody a krajiny i k jeho zlepšování a rozvoji. Dokument ještě musí schválit krajští zastupitelé.

voda obrázek 1
Foto: LK

KOP LK 2021+ vychází z celorepublikových a regionálních strategií a koncepcí, zejména ze schválené a platné Strategie rozvoje Libereckého kraje 2021-2027. Dokument slouží jako vodítko pro další vývoj stavu přírody a krajiny v Libereckém kraji. Při rozhodování z něj musí vycházet i samosprávy a odbory Krajského úřadu Libereckého kraje, např. v případě podpory záměrů na území kraje.

Analytická část dokumentu hodnotí a popisuje současný stav přírody a krajiny na území Libereckého kraje. V další části koncepce ochrany přírody a krajiny jsou pojmenovány problémy a navrženy způsoby jejich řešení, včetně stanovení konkrétních úkolů a termínů k jejich splnění.

„Při tvorbě dokumentu musíme také reagovat na některé nové skutečnosti, jimiž jsou třeba klimatická změna, kůrovcová kalamita nebo nová legislativa a podobně, proto došlo k jeho aktualizaci. Protože očekáváme další změny, například nový stavební zákon. Nebyl zatím určen konkrétní termín platnosti, aby v případě potřeby bylo možné provést doplnění aktualizaci,“ vysvětlil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. 

Na přípravě Koncepce ochrany přírody a krajiny Libereckého kraje 2021+ se podílela celá řada odborníků ze speciální pracovní skupiny (odbor životního prostředí a zemědělství, odbor regionálního rozvoje a evropských projektů, odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Libereckého kraje) a ze zástupců organizací, které působí ve státní správě na úseku ochrany přírody a krajiny. Jsou jimi Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Regionální pracoviště Liberecko, Správa Krkonošského národního parku a město Jilemnice.

LK/Jan Mikulička